Prövotid för präst efter olämpliga smycken

En präst i Mellansverige har burit ett smycke i form av en kvinnlig torso vid gudstjänster, och i predikan raljerat över kyrkans ordning. Därmed har han brutit mot sina vigningslöften och döms till en treårig prövotid av domkapitlet.

Prästen har tidigare burit olika dödskallesmycken men förbjudits av biskopen att använda dem. Han började då i stället att bära en torso av en barbiedocka med ett instoppat krucifix, ett Mariasmycke enligt honom själv.

Domkapitlet anser att prästen genom sin användning av torsosmycket vid gudstjänst och andra pastorala sammanhang, direkt efter att han fått en skriftlig erinran om dödskallesmyckena och brott mot kyrkohandboken, inte har visat den lojalitet och solidaritet mot kyrkan som kan krävas av en präst. Flera personer, både präster och andra, har tagit illa vid sig – de har associerat till fall av grovt våld och objektifiering.

Även om prästen fått positiva reaktioner är det inte acceptabelt, skriver domkapitlet – handlingar får inte ”stå i vägen för eller förvanska evangeliet”. Man påpekar också att genom smycket där ett kors sticker ut ur en avskuren barbiedocka ”kan korsets symbolik och betydelse förändras till något annat än vad kyrkans tro och evangeliet förkunnar.”

Prästen har enligt domkapitlet också brutit mot vigningslöftena när han lät en predikan präglas av raljerande kritik av kyrkans ordning och dess företrädare. Därigenom blev predikan en plats för hans personliga ställningstaganden och debatt, i stället för förkunnelse av kyrkans tro.

Domkapitlet skriver i sitt beslut att prästen genom sitt upprepade beteende har visat ”ett stort mått av bristande omdöme och ansvarstagande för sina handlingar”. En prövotid på tre år är därför motiverad, anser man.

Fakta: Prövotid

Domkapitlet får förklara en präst obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst, besluta om prövotid för fortsatt behörighet eller tilldela prästen skriftlig erinran, om prästen

 

1. har brutit de löften som han eller hon har givit vid vigningen,

 

2. har brutit sin tystnadsplikt i fråga om sådant som han eller hon har fått veta under bikt eller

enskild själavård,

 

3. på grund av sjukdom eller av annan liknande anledning har förlorat förmågan att rätt utöva

vigningstjänsten, eller

 

4. genom brottslig gärning, på grund av sitt levnadssätt eller på annat sätt i avsevärd mån har

skadat det anseende en präst bör ha.

 

Om domkapitlet beslutar om prövotid ska den pågå tre år. Om prästen under prövotiden på nytt visar sig olämplig för sitt uppdrag ska han eller hon förklaras obehörig.

 

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.