Redaktionens 9 tips: Att läsa och se i jul

Lite ledig tid under de kommande veckorna? Kyrkans Tidnings redaktion har tips på hur du kan använda den.

1 Prostens barnbarn (bok)

Prostens barnbarn, Eva Bexells debutbok, är en modern klassiker från 1976. Som uppvuxen i en öländsk prästgård har Bexell många minnen att ösa ur när hon berättar om hur Carl och Anton bjuder på en ansträngd tillvaro för morfar prosten. Som alla riktigt bra barnböcker finns här en botten för oss vuxna också.

Kajsa Söderberg

2 Tolkienmaraton (film)
Foto: New Line Cinema

2 Tolkienmaraton (film)

Författaren J R R Tolkien älskade julen. Han sände sina barn brevsvar från tomten med egenhändigt gjorda frimärken. Han trodde på sagans omvälvande kraft, inte minst för att förmedla det kristna evangeliet om ljusets seger över mörkret.

Ett julmys för hela familjen i maratonformat är att sträckse Peter Jacksons fantastiska filmer som bygger på Tolkiens värld. Först Hobbit-serien: En oväntad resa, Smaugs ödemark och Femhäraslaget. Sedan: Sagan om ringen, Sagan om de två tornen och upplösningen i Sagan om konungens återkomst. Om man, som hemma hos oss, har sett filmerna förr går det att ha dem på i bakgrunden. Lite som SVT:s Vinterstudion.

Jonas Eek

3 Chernobyl (tv-serie)
Foto: Liam Daniel/HBO Nordic

Chernobyl på HBO Nordic är en serie i fem delar, regisserad av svenske Johan Renck, tidigare känd som Stakka Bo. Serien har fått svindlande 9,5 i betyg på IMDB och det är den värd. Otroligt välgjord serie som låter oss följa kärnkraftsolyckan i Tjernobyl och dess efterspel. Serien har överösts med nomineringar och priser, och det är inte förvånande alls.

Hanna Haspe

4 Janne, min vän (roman)

Peter Pohls ungdomsbok håller absolut för läsning i vuxen ålder. Janne, min vän handlar om några pojkars uppväxt på Söder under 50-talet. Från ingenstans dyker Janne upp på sin cykel och tar plats i killgänget och efter det blir inget sig likt igen. Jag var elva år när jag läste boken första gången och det var den största läsupplevelse jag haft. Jag läste om boken direkt och fortsätter att läsa om den med ett par års mellanrum.

Hanna Haspe

5 Unbelievable (tv-serie)
Foto: Beth Dubber/Netflix

Ett våldtäktsoffer som anklagas för att ljuga. Två kvinnliga poliser som undersöker ett antal liknande överfall.

Visst börjar den verklighetsbaserade Netflix-serien Unbelievable i mörker och elände. Men ge inte upp. Det här spännande kriminaldramat är en av årets allra bästa och viktigaste tv-upplevelser. Det är välspelat, trovärdigt och helt och hållet på brottsoffrens sida.

En ovanlig kriminalserie, som kallats feministisk av många recensenter. Uppfriskande ovanligt är också hur polisen Karen Duvalls (Merritt Wever) tro på ett lågmält och fint sätt vävs in i berättandet.

Inger Wallin

6 Lambs of God (tv-serie)
Foto: Mark Rogers

Det börjar mörkt och underligt men slutar knäppt och charmigt. Den australiska serien Lambs of God utspelar sig på en gudförgäten brittisk ö där tre nunnor bor i ett sönderfallande kloster.

De får ovälkommet besök av en ung präst. En miniserie på fyra avsnitt om avstånd och gemenskap, hemligheter och trasiga öden och att leva för sin tro till vilket pris som helst. Den katolska kyrkans övergreppsskandaler berörs också i denna välspelade, snyggt filmade berättelse, tillgänglig på HBO Nordic. Kuriosa: Här finns en hel del av intresse för den som gillar ylleplagg och stickning.

Brita Häll

7 Gökens rop (roman)

Det har hittills kommit fyra böcker – tre på svenska – i serien om privatdetektiven Cormoran Strike. Gökens rop är den första, bok två och tre heter Silkesmasken och Karriär i ondska.

Detta är deckare av gammalt hederligt brittiskt snitt, skrivna av Harry Potter-författaren J K Rowling som här gömmer sig bakom pseudonymen Robert Galbraith.

Vi känner igen hennes lättflytande, engagerande berättarstil och den vänligt humoristiska blicken på karaktärerna. Trevlig och avkopplande sträckläsning för lediga dagar.

Brita Häll

8 Everybody in the place (dokumentär)

Britternas aptit på Acid House-historia tycks omättlig. Jeremy Dellers dokumentär Everybody in the place: an Incomplete History of Britain 1984–1992 vägrar det nostalgiska och vågar ta berättelsen om hur den elektroniska dansmusiken förändrade världen – i en tid innan mobiltelefonernas och massövervakningens tidevarv – med det allvar den förtjänar. 

Fredrik Hielscher

9 Washington Black (roman)
Foto: Chris Young/AP/TT

Esi Edugyans Halvblodsblues från 2011 (på svenska 2013) var mer ett intressant tankeexperiment än helgjuten roman.

I Washington Black (inte översatt ännu) återvänder den kanadensiska författaren med en lika uppfinningsrik roman som föregångaren, men som på ett helt annat sätt griper tag i åtminstone undertecknad.

En lika delar fascinerande, skabrös och fruktansvärd berättelse om slaveri, skuld och den mångfacetterade friheten.

Fredrik Hielscher