Sektledare ber om ursäkt för virusspridning

Soldater med skyddsutrustning sprejar desinficeringsmedel utanför en av Shincheonjikyrkans lokaler i staden Daegu i sydöstra Sydkorea i söndags. Foto: Lee Moo-tyul/AP/TT
Sjukvårdspersonal i Daegu i Sydkorea. Foto: Kim Hyun-tae/AP/TT

Ledaren för en kontroversiell kristen rörelse ber om ursäkt för den roll hans kyrka spelat i coronavirusutbrottet i Sydkorea.

Antalet smittade i landet har nu nått över 4 000. Spridningen och dödsfallen fortsätter även att öka i Italien och Iran.

- Jag vill rikta en uppriktig ursäkt till folket å medlemmarnas vägnar, säger Lee Man-Hee, ledare för Shincheonjikyrkan, under en presskonferens.

Det nya coronaviruset har nu smittat totalt över 89 000 människor i drygt 60 länder. Den stora majoriteten av fallen finns i Kina, där utbrottet startade och närmare 3 000 människor har dött, men antalet nya fall i landet fortsätter att minska dag för dag.

I stället sprids viruset snabbare i andra delar av världen. Värst drabbat utanför Kina är Sydkorea där 4 212 människor bekräftats smittade och 22 människor avlidit.

De flesta av landets fall har kopplingar till Shincheonjikyrkan. Utbrottet tog fart sedan en 61-årig kvinna som fått febersymptom den 10 februari hann besöka fyra gudstjänster innan hon blev testad och diagnosticerad med viruset.

- Även om det inte var avsiktligt så har många människor smittats, säger Lee Man-Hee.

Sjukvårdspersonal i Daegu i Sydkorea. Foto: Kim Hyun-tae/AP/TT

Den 88-årige religiöse ledaren ställde sig på knä inför pressuppbådet och böjde sitt huvud ner till golvet.

- Vi ansträngde oss till det yttersta för att förhindra detta. Jag ber folket om ursäkt, säger han och tillägger.

- Jag är väldigt tacksam för regeringens insatser. Jag ber också regeringen om ursäkt.

Shincheonjikyrkan anklagas ofta för att vara en sekt. Lee Man-Hee beskrivs som en ny Messias som kommer ta med sig ett visst antal medlemmar till himlen vid domedagen.

Virusfallen i landet väntas fortsätta öka i takt med att testandet av samfundets samtliga omkring 300 000 anhängare fortlöper.

Det lokala styret i huvudstaden Seoul har efterfrågat en brottsutredning mot Lee Man-Hee och flera andra inom kyrkans ledning utifrån misstankar om att de inte samarbetat med myndigheterna för att stoppa spridningen, vilket Lee Man-Hee tillbakavisar.

- Vi kommer att göra vårt bästa och varken hålla inne med mänskligt eller materiellt stöd, säger han.

Värst drabbade av virusutbrottet efter Kina och Sydkorea är Iran och Italien.

I Iran har 54 människor dött och närmare 1 000 smittats, enligt hälsodepartementet. I Italien har 1 694 fall bekräftats och 34 människor dött.

TT

TT

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.