”Självklart ska vi finnas där”

Ann-Charlotte Sandelin Jonsson är stiftsdirektor i Härnösands stift, ett av stiften som är med i projektet.

Vad hoppas du att kyrkan får ut av projektet?

– Jag hoppas vi höjer medvetandegraden generellt i församlingarna och på stiftskansliet. Även om församlingarna har hög ambitionsnivå med beredskapsplanerna måste de hållas à jour för att vara funktionella. Stiftsstyrelsen ansvarar också för att beredskapsplanen för stiftet fungerar, säger Ann-Charlotte Sandelin Jonsson.

Projektet startade som en fråga från försvarsmakten, som ville samverka med stiften motsvarande Militärregion nord.

Känns det konstigt att samarbeta med krigsmakten?

– För en del kanske det känns avlägset, men för äldre människor som minns andra världskriget är det nog mer naturligt. Det är självklart i ett krisläge att kyrkan ska finnas där, det är ingen konflikt, det är ju den roll vi själva tycker att vi har. Vi behöver inte ta ställning till krig i sig, att ingå i totalförsvaret ligger naturligt inom vad Svenska kyrkan ska göra, som själavård och begravning.

Fakta: Kyrkan och försvaret:

Fältprosten är placerad inom försvarsmaktens insatsstab. På högkvarteret finns en stabspastor som ansvarar för själavården för personalen vid högkvarteret och försvarsmaktens logistik.

 

Fältprosten ansvarar för bland annat utvecklingen av den militära själavården, han rekryterar och utbildar försvarsmaktens prästerliga och diakonala personal och deltar i internationella överläggningar.

 

Fältprosten samverkar med stiften, andra trossamfund, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och försvar), Sveriges kristna råd, Vårsta diakoni och SST (Nämnden för statens stöd till trossamfund). Försvarsmaktens regionala kontor svarar för kontakt med civila myndigheter och organisationer, exempelvis begravningsfrågor.

 

Militärpastorer finns på de 33 utbildningsförbanden, dessutom finns 40 hemvärnspastorer. I krigsorganisationen finns avsevärt fler fältpastorer än i hemvärnet och dessutom ett antal kontigentpastorer
(utomlands).

Taggar:

Moralism

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.