Skut i Hongkong sände live

Gustav Jacobsson, Skutpräst, ska fira gudstjänst i Hongkong på söndag. Foto: Privat

Söndagens gudstjänst i Svenska kyrkan i Hongkong livesändes på Facebook.

– Vi är alla påverkade av coronaviruset och vi längtar efter att ta in det i bönen, säger Skutprästen Gustav Jacobsson.

På tisdagen hade Hongkong 49 konstaterade fall av coronaviruset, enligt Gustav Jacobsson. Virushotet har sedan tidigare lett till att offentliga lokaler hålls stängda och det gäller även många kyrkor. I helgen kommer också många kyrkor att stänga portarna och ställa in sina söndagsgudstjänster. Men inte Svenska kyrkan.

– På söndag firar vi gudstjänst i vår lokal. Det beror inte på att vi struntar i säkerheten, men vi är kanske stadens minsta kyrka, och när vi samlas är vi sällan många, säger han.

Gudstjänsten kommer även att livesändas eftersom situationen omöjliggör resor till Shanghai och Peking för att fira gudstjänst där.

– Just nu finns ett behov av att säga hej till våra vänner på fastlandet. Även om gränserna stängs så är inte relationerna stängda.

Gudstjänsten sänds i Facebook-gruppen Svenska kyrkan/Mobil präst Kina klockan 11, lokal tid. Därefter klipps den för att även läggas ut på andra plattformar i sociala medier.

– Vi har inte sänt live tidigare eftersom vi inte har behövt göra det. Vi har inte ställts inför ett virushot tidigare och vi vill på det här sättet visa att vi finns här ändå, säger han.