Vi möts kring det som är på djupet viktigt

Sara Hillert och  Anders Hedman projektledare för Teologifestivalen den 4–6 februari 2022
Foto: Magnus Aronson/Ikon

Vi ser teologin som en skapande kraft, nödvändig för jordens överlevnad

Det var en tid då aktiviteterna i församlingslivet begränsades av restriktioner. Mycket av livet krympte och näst intill slocknade. Många började pröva nya uttryck. En del hittade nya kontakt­ytor digitalt, andra gav sig ut på nya arenor i lokalsamhället. Så kom den 29 september som innebar att deltagartaken för allmänna sammankomster ­lyftes bort. Hurra och äntligen! Och nu kommer frågan, vart är vi på väg?

Församlingslivet börjar om i en tid då kyrkan är nödgad att ­planera för hållbarhet i allt hon gör. Hon måste balansera i ett multikulturellt landskap där ­religionsmöten är en självklarhet. Hur ska det gå med barns rätt till andlig utveckling i praktiken? Hur ­påverkas vi av sociala medier och hur kan den digitala världen bli en andlig kraftkälla i stället för att leda till psykisk ohälsa?

Tyvärr befinner vi oss i ett alltmer polariserat samhälle. Kyrkans uppgift måste bli att knyta ihop Gud, demokrati och samhällsengagemang. Församlingslivet behöver få vara en plats för handling och förvandling där de andliga frågorna är en självklarhet. Hur kan musiken, kulturen, pilgrimsvandring och bön få bli det livets soundtrack som gör ­livet värt att leva?

Under teologifestivalen möts vi kring alla dessa frågor, det som är på djupet viktigt och hållbart. Vi ser teologin som en skapande kraft, nödvändig för jordens överlevnad. Trots att många är i färd med att omstarta ett församlingsliv som stått på vänt vill vi uppmuntra till att lyfta blicken och lära av varandra. Kanske känns det som att man inte har tid. Kanske måste man ta sig tid.

Vart är vi på väg? Vi vet inte vart din församling är på väg. Men teologifestivalen vill vara platsen där vi prövar allt, prövar olika andliga uttryck och granskar vad de står för. Vi lever i en tid då vi behöver vara kyrka tillsammans. Vi ses!

Sara Hillert och  Anders Hedman
projektledare för Teologifestivalen den 4–6 februari 2022
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.