Stiftstyrelsen bör ställa sina platser till förfogande

Interimsstyrelsen i Öppen kyrka Härnösands stift 

Nuvarande stiftsstyrelsen i Härnösand behöver söka försoning för att sedan ställa sina platser till förfogande

Interimsstyrelsen i Öppen kyrka - Härnösands stift jublar och välkomnar beskedet från Överklagandenämnden. Försöket att säga upp biskop Eva Nordung Byström har skett på felaktiga grunder och kan inte sägas upp på det sätt som stiftsstyrelsen i Härnösands stift har försökt att göra.

Vi jublar inte över att stiftsstyrelsen förlorat. Vi jublar över att rättvisan har segrat. Svenska kyrkan är och förblir, som det är nu, en episkopal kyrka. Det vill säga en kyrka och stift ledd av en biskop. Vi kan nu blicka mot en ljusare framtid. Men arbetet har inte slutat här. Det är bara en början. Kyrkan och stiften har en grannlaga uppgift nu att se över kyrkoordningen samt fortsätta bedriva gudstjänst, undervisning, diakoni och mission.

Nuvarande stiftsstyrelse behöver backa och ”göra en pudel”. De i styrelsen som har drivit frågan om biskopens avgång behöver allvarligt fundera över den skada som man har åsamkat Kristi kropp, det vill säga kyrkans alla medlemmar och anställda, förtroendevalda, ideella och vigningstjänst. För agerandet får konsekvenser. Är man beredda att ta dessa?

Det enda rimliga nu är att ta ansvar för att man överskridit sina befogenheter och söka försoning. För att sedan ställa sina platser till förfogande. Det är det enda anständiga nu.

Interimsstyrelsen i Öppen kyrka – Härnösands stift 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.