Stockholm börjar om med dövarbete

Vilka är behoven – vad kan församlingar och stiftet göra? I Stockholms stift ställs grundläggande frågor om det teckenspråkiga arbetet.

På stiftsnivå känner man till ett litet antal församlingsanställda som har kunskaper i teckenspråk, men man vet inte om den kompetensen tillvaratas i församlingsarbetet, uppger tillförordnade stiftsdirektorn Annica Timmerman. Vissa församlingar som Högalid erbjuder teckentolkade gudstjänster, och Sofia församlings regnbågsmässor är alltid teckentolkade. En del församlingar använder också tecken som stöd i sina verksamheter.

– Men det behövs tillgång till gudstjänster, själavård, förrättningar och barnverksamhet på teckenspråk, säger hon. Just nu sker en behovskartläggning kring det teckenspråkiga arbetet i stiftet. Målet är att hitta en långsiktig och hållbar strategi.

På stiftskansliet vill man få någon som arbetar med hela spektrat av mångfaldsfrågor, inklusive verksamhet för döva. Det finns ingen på kansliet som enbart arbetar med teckenspråkig verksamhet.

– Vi ser ett behov av ett omtag kring den teckenspråkiga verksamheten, att främja teckenspråkig kompetens och att bygga nätverk mellan församlingar, stift och andra organisationer, säger Annica Timmerman.

Stiftet söker också kontakt med de andra stiften i Mälardalsområdet – Västerås, Strängnäs och Uppsala – i ett projekt, Samverkan kring mångfald. I projektet undersöks förutsättningarna för att stiften samarbetar kring flera verksamheter. Där ingår teckenspråk, men också flerspråkighet, hbtq, integration, tillgänglighet och delaktighet.

Annica Timmerman motiverar projektet med att ett nytt synsätt på människan behöver återspeglas i arbetssätt.

– Vi behöver varandras kompetenser, nätverk, arbetssätt och metoder för detta, säger hon.

Behov, stiftets främjandeuppdrag och främjanderoll kartläggs just nu i stiften. Projektet ska lämna en rapport om ett år.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.