Sven-David Sandström om livets mening

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT | Kompositören och tonsättaren Sven-David Sandström har varit sommarvärd två gånger. Arkivbild.

Andligt, musikaliskt och intellektuellt sökande — den framlidne tonsättaren Sven-David Sandströms sista sommarprogram är här.

Sven-David Sandström var en av Sveriges främste tonsättare och han skapade närmare 600 verk under sin livstid. Han spelade in sitt "Sommar i P1" i maj och dog i juni 2019. Programmet fokuserade mycket på Sandströms relation till musik.

- Att vara tonsättare är att dagligen syssla med musik, dagligen och stundligen komma in på spåret som är livet. Musik och livet. Jag kan inte leva utan musik. Det är en säregen situation att känna de här sakerna. Jag är tvungen att ha musik runt mig, ha den väldigt nära mig, hela tiden känna att den sysselsätter mig och att den gör mig levande och säker i livet, sade Sandström i sitt program.

Sandström berättade också om sin kärlek till Johann Sebastian Bach, skapandeprocessen i operaproduktioner han har varit delaktig i och sin relation till körsång. Han jämförde även svenska musikskolor med Universitetet i Indiana där han arbetat.

- I USA utbildas man till att bli professor, i Sverige utbildas man till att bli konstnär, sade Sandström, som även reflekterade kring livets mening och sin kristna tro ur olika vinklar.

- Jag är en dålig andlig sökare egentligen, för jag är inte så noga med de här frågorna. Jag tycker bara att det är spännande att leva i dem och fundera på dem och känna att man kan utvinna något ur dem. Många pressar ju sig själva att förstå vad religiöst tänkande är, jag är inte så intresserad av det riktigt. Det är något mystiskt jag gärna skulle hitta hem till.

"Sommar i P1" med Sven David Sandström släpptes som podd onsdagen den 10 juli. Programmet sänds också som vanligt i P1 klockan 13.00 samma dag.

Kristoffer Viita/TT

Fakta: Sven-David Sandström

Föddes 1942 i Motala. Han studerade vid Musikhögskolan i Stockholm och var där professor i komposition 1985—1995 samt vid Indiana University i Bloomington i USA 1999—2008. Han har även undervisat i komposition vid Musikhögskolan Ingesund.

Totalt har han komponerat närmare 600 verk. Genombrottet kom 1972 med "Through and through", ett orkesterverk som framfördes i Amsterdam och gav internationellt genomslag. Verket "The High mass" från 1994 uppmärksammades och uppfördes tio år senare i Leipzig med tyska orkestern Gewandhausorkestern. Framförandet gavs ut på skivbolaget Deutsche Grammophon.

Taggar:

Radio

TT

50

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Härnösands stift
Uppsala stift
Stockholms stift
Strängnäs stift
Lunds stift
Linköpings stift
Västerås stift
Västerås stift