Tre kortrecensioner: Historia, uppror och katter

Elins röst av Christina Lövestam, De fattigas krig av Éric Vuillard och Med stövlarna på jorden och blicken riktad uppåt av Alexandra Gelland recenseras.

Christina Lövestam berättar en historia från Värmlands 1910-tal, Eric Vuillard skildrar uppror i Europa och Alexandra Gelland gräver där hon står.

Brita Häll recenserar tre böcker.

Om rösträtt och ett Europa i krig

Elin Jansson är en ung städerska i Västanfors på 1910-talet. Hon ser fram emot att gifta sig med fästmannen Arvid, som gräver guld i Amerika. Men snart blir hon genom väninnor engagerad i kampen för kvinnors rösträtt. Och då vidgas hennes blick. Hon måste ha ett äktenskap där båda kan arbeta utanför hemmet och ett samhälle där alla får påverka med lika rätt.

Det är Christina Lövestam, präst, hedersprost och psalmförfattare, som berättar denna historia. En roman baserad på de verkliga Elin och Arvid som var hennes morföräldrar. För två år sen kom den första boken, Guldgrävaren Arvid och i uppföljaren knyts trådarna ihop med de svenska kvinnornas första valdag, söndagen den 6 september 1921, som final.

Elins röst kom ut lagom till hundraårsfirandet av allmän rösträtt i Sverige. I början av 2022 har den fått ökad aktualitet mot bakgrund av Rysslands krig mot Ukraina. Även i Västanfors är det krig en bit bort och människor funderar över Sveriges förhållningssätt. Elin hittar en ensam flyktingpojke som hon ordnar mat, hem och kläder till. Hon högläser Esaias Tegnérs ”Det eviga” vid en kvinnornas manifestation för fred i Västanfors kyrka. Samma dikt som nu citeras i tidningar och på sociala medier: ”Vad våldet må skapa är vanskligt och kort/ Det dör som en stormvind i öknen bort”.

Kyrkans inställning till kvinnornas kamp för rösträtt skildras genom en konservativ pastorsadjunkt och en betydligt mer positivt inställd prost. Men framför allt genom prostinnan Franzén som eldsjäl och drivande kraft. Det är en sympatisk och läsvärd roman. Och ännu en påminnelse om att historien upprepar sig.

Elins röst
Christina Lövestam
Proprius

Predikan väcker bönders stridsvilja

På hundra glödande sidor skildrar den franske författaren Éric Vuillard ett krig med helt andra förtecken än det vi ser i Europa just nu. Det är inte maktens män med de stora resurserna som går till anfall, utan de bönder och fattiga stadsbor som kräver ett slut på förtryck och ekonomisk utsugning. Året är 1524, platsen södra Tyskland.

Eldunderstöd får de fattiga av teologen Thomas Müntzer med sin predikokonst som främsta vapen: ”Härlig är segern som leder till de starka, gudlösa tyrannernas undergång”. Men som preludium till kampen i Tyskland skriver Vuillard om liknande blodiga uppror i England på 1300- och 1400-talen. Bönderna i Kent reser sig i protest mot en nyligen beslutad skatt, droppen som får bägaren att rinna över. Ärkebiskopspalatset skövlas. Berättelsen böljar mellan historisk redogörelse och febrig action. 

Rasande sliter bönderna upp domarna ur deras sängar, släpar ut dem på torget och halshugger dem. Det är vackert väder. Massan är där, svettig, flämtande, så mycket folk har man aldrig sett.

Upproret slås ner. Detsamma händer långt senare i Tyskland, för enbart tro och övertygelse förslår inte mot lantgreven Filip av Hessens väl beväpnade ryttare. Efteråt förklarar sig Filip nöjd med sitt exempellösa övervåld. Som han tackar Gud för: ”Vi stormade omedelbart staden, erövrade den och dödade alla som befann sig där; vi plundrade staden och med Guds hjälp nådde vi sålunda seger och triumf denna dag”.

Vuillard har välförtjänt hyllats för De fattigas krig. Äras bör även Kristoffer Leandoer, som i ett kunnigt och stilistiskt njutbart efterord diskuterar Thomas Müntzers komplicerade eftermäle.

De fattigas krig
Éric Vuillard
Lind & co

Lingon och katter vittnar om Gud

Gräv där du står är ett gott och synnerligen användbart råd. Diakonen Alexandra Gelland har grävt där hon står, och resultatet är Med stövlarna på jorden och blicken riktad uppåt – 50 jordnära andakter. Boken vill inspirera och hjälpa exempelvis andra diakoner att sätta ihop en andakt.

Lingonskogen blir med Gellands glasögon Lingonkyrkan, som vittnar om ”en rik och generös skapare, en mästare i form och färg, en omtänksam Gud som har tänkt ut allting i detalj, från smått till stort, och fått till en förundransvärd samklang”. Efter en kort personlig reflektion följer en bibeltext och ett psalmförslag.

På liknande sätt utvinner författaren trosstärkande lärdomar från funna och förlorade vänskaper, misstag som blir till välsignelse och katters totala tillit. Jordnära med himmelskänning.

Med stövlarna på jorden och blicken riktad uppåt
Alexandra Gelland
Bornelings 

Taggar:

Recension Bok

Brita Häll

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.