Stiftsfullmäktige - så gick det stift för stift

Stift för stift. Så ser valresultatet ut i stiftsfullmäktige i alla stiften. Foto: Marcus Gustafsson, Mikael M Johansson

Av Svenska kyrkans 4,9 miljoner röstberättigade röstade 17,45 procent, en minskning från 19,08 procent. Här går vi i genom resultatet stift för stift.

Uppsala domkyrka. Foto: Marcus Gustafsson
Uppsala stift

 

Vänstern i Svenska kyrkan gör ett starkt val i Uppsala stift, där 17,4 procent röstade. Centern tappar två mandat och den nya nomineringsgruppen Himmel och jord får ett mandat. Socialdemokraterna tappar något procentuellt men behåller sina 20 mandat. 

– Fantastiskt bra! Vi har gjort ett kanonval, kommenterar Lars B Andersson, Vänstern i Svenska kyrkan, valet i Uppsala stift.

– Jag tror att folk vill ha en solidarisk kyrka. Kanske ser vi här att den vänstersväng som Norge gjorde i stortingsvalet spiller över även på det svenska kyrkovalet.

– Vänstern i Svenska kyrkan fördubblade sin mandatfördelning i Uppsala stift, både i stiftet och kyrkomötet. Vi gick från två till fyra i stiftet och från 9 till 18 i kyrkomötet. Jag är så glad, säger Lars B Andersson till Kyrkans Tidning.

 

Linköpings domkyrka. Foto: Marcus Gustafsson
Linköpings stift

 

 

Uppdateras.  Två distrikt av 143 är ännu inte färdigräknade.  

Posk är störst i stiftsfullmäktige i Linköpings stift med 29,17 procent, och man ökar i årets val med ett mandat. Näst störst är Socialdemokraterna som dock tappar ett mandat.

Fisk, Kristdemokrater i Svenska kyrkan, Sverigedemokraterna och Centerpartiet tappar ett mandat vardera. Visk går från två till fem mandat, och Miljöpartister i Svenska kyrkan går från ett till två. 

I Linköping var valdeltagandet 16,38 procent i år, jämfört med 2017 då 17,38 procent röstade.

 

Skara domkyrka. Foto: Lars Mongs Axfoto/Wikimedia commons
Skara stift

 

Visk tar plats i stiftsfullmäktige, nomineringsgruppen går från noll till tre mandat. Posk vinner tre nya mandat och får totalt 16. MPSK går fram från ett till två mandat och Öka från fyra till fem.

C förlorar mest och går från 14 till tio mandat. BA backar med två mandat och S med ett.

Valdeltagandet minskade från 18,3 procent till 17,5. 

 

Strängnäs domkyrka. Foto: Mikael M Johansson
Strängnäs stift

 

C tappar mest och går från nio till sju mandat. S, SD och FK förlorar alla ett mandat. Även Fisk tappar ett mandat och åker därmed ut ur stiftsfullmäktige i Strängnäs. Bäst gick det för Posk som går framåt från elva till 15 mandat. Visk fördubblar mandaten från två till fyra. S är fortsatt den största nomineringsgruppen med 20 mandat men avståndet till den andra största gruppen, Posk, minskar. Valdeltagandet minskade från 18,6 procent 2017 till 16,7 procent.  

Victor Zetterman, förstanamn på Fisk:s kandidatlista i Strängnäs stift, tycker det är tråkigt att nomineringsgruppen måste lämna stiftsfullmäktige.

– Fisk minskar nationellt och redan förra gången var vi precis på gränsen i Strängnäs stift. Det räckte inte till den här gången tyvärr.

Vad tror du att det beror på?

– Dels har det varit svårt att bedriva en valrörelse på grund av pandemin. Det har också varit en animositet mot nomineringsgrupper som har en koppling till riksdagspartier eller har haft det historiskt. Vi är helt fristående från Liberalerna men det kanske framstår som att vi inte är det, och det är uppenbart att väljarna vill se fler fristående nomineringsgrupper. Det är den snabba analys jag har hunnit göra än så länge.

Västerås domkyrka. Foto: Fred J/Wikimedia commons
Västerås stift

 

Posk går fram mest i Västerås stift, från 14 till 17 mandat. MPSK och Visk går båda fram med ett mandat, till två respektive fyra mandat. C backar mest, från 15 till 12 mandat.

S backar från 27 till 26 och Fisk från två till ett. S är fortsatt störst medan C har gått från andra till tredje plats. Posk kniper andraplatsen. Valdeltagandet minskade från 19,3 till 17,7 procent.

 

Växjö domkyrka. Foto: Bernt Fransson/Wikimedia commons
Växjö stift

 

Posk, Sverigedemokraterna, Visk och Öppen kyrka ökar med ett mandat vardera i Växjö stift. Socialdemokraterna och Frimodig kyrka tappar ett mandat var, men Socialdemokraterna är fortfarande störst med 24,67 procent.

Centern backar från 19,57 procent och elva mandat, till 15,26 procent och åtta mandat. Himmel och jord är nya i stiftsfullmäktige med ett mandat.

Valdeltagandet gick ner en aning, från 17,73 procent år 2017, till 17,63 procent i år.

Lunds domkyrka. Foto: Marcus Gustafsson
Lunds stift

 

Uppdateras. Ännu inte färdigräknat. Två distrikt av 237 har ännu inte räknats klart.

I Lunds stift backar Socialdemokraterna från 25,83 procent till 24,05, men behåller ändå 17 mandat i stiftsfullmäktige. Näst störst är Posk, som ökar med ett mandat.

Visk går framåt från tre till fem mandat, medan Öppen kyrka och Miljöpartister i Svenska kyrkan ökar med ett mandat vardera.

Borgerligt alternativ, Centerpartiet och Sverigedemokraterna backar.

Himmel och jord samt Skånepartiet i Lunds stift kandiderade till stiftsfullmäktige men fick inga mandat.

I Lunds stift var valdeltagandet lägst i landet, precis som vid förra valet. I år röstade 15,94 procent, jämfört med 2017 då 16,77 procent röstade.

Göteborgs domkyrka. Mirej/Wikimedia commons
Göteborgs stift

 

Uppdateras. Ännu inte färdigräknat. Ett av 249 valdistrikt har inte räknats klart.

Alternativ för Sverige är ny nomineringsgrupp i stiftsfullmäktige i Göteborgs stift, där de får ett mandat. Stiftsfullmäktige minskar från totalt 81 till 65 ledamöter. Posk ökar från 15,92 till 18,48 procent och fortsätter vara näst störst i det krympta fullmäktige med 12 mandat.

Socialdemokraterna är störst, men går från 24,23 till 21,88 procent och får nu 15 mandat. Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Fisk och Frimodig kyrka backar, medan Visk och Miljöpartister i Svenska kyrkan går framåt. Öka håller andelen röster men får två mandat färre p g a fullmäktige har minskat antalet ledamöter.

I Göteborgs stift var valdeltagandet 16,46 procent i år, jämfört med 2017 då 18,53 procent röstade.

Karlstads domkyrka. Foto: Doga/wikimedia commons
Karlstads stift

 

I Karlstads stift blir Visk nya i stiftsfullmäktige med tre mandat. Posk och Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna ökar med ett mandat vardera.

Socialdemokraterna är fortfarande störst med 34,13 procent, men backar från 25 till 22 mandat. Borgerligt alternativ och Centern tappar ett mandat vardera. 

I Karlstad var valdeltagandet 16,92 procent i år, jämfört med 2017 då 19,18 procent röstade.

Härnsösands domkyrka. Foto: Sendelbach/Wikimedia commons
Härnösands stift

 

I Härnösands stift gick Visk från ett mandat till fyra. Socialdemokraterna tappade tre mandat, men är ändå störst med sina 24 mandat. Centern backar med två mandat och Fisk tappade sitt enda mandat. Miljöpartister i Svenska kyrkan tappar ett mandat, medan BA ökade med ett mandat till tre. Röstdeltagandet sjönk med drygt två procentenheter.

Ulf Söderlind var med om att starta Öka, Öppen kyrka - en kyrka i Härnösand för alla för ett halvår sedan. Han är glad över att nomineringsgruppen tar sina första mandat i Härnösands stiftsfullmäktige. 

– Men jag hade jag hoppats på mandat även i kyrkomötet för Öka från Härnösand. Vi har etablerat oss i Härnösands stift och kommer att sträva vidare för en kyrka för alla. Valdeltagandet var bättre 2017, men drygt 17 procent är okej i sammanhanget, tycker jag.

Ulf Söderlind säger att partiet kommer att driva frågor om god arbetsmiljö och samarbete i Härnösands stift. 

I Härnösands stift var valdeltagandet 16,47 procent i år, jämfört med 2017 då 19,12 procent röstade.

 

Luleå domkyrka. Foto: Clemensfranz/Wikimedia commons
Luleå stift

 

Visk är den stora vinnaren i Luleå stift. Nomineringsgruppen går från 2,4 procent av rösterna och ett mandat till 8,1 procent och fyra mandat. Den nya nomineringsgruppen Himmel och jord får ett mandat.

MPSK går från ett till två. C och KR backar med ett mandat vardera. Fisk förlorar sitt enda mandat, och får lämna stiftsfullmäktige. I Luleå stift förblir mandaten för Posk, en av de stora vinnarna i kyrkomötet, tio. S backar från 23 till 21 mandat.

I Luleå stift var valdeltagandet 16,97 procent i år, jämfört med 2017 då 19,10 procent röstade.

Storkyrkan i Stockholm. Foto: Frida Lenholm
Stockholms stift

 

I Stockholms stift går Visk från 6,85 procent och sex mandat, till 11,33 procent och tio mandat. Miljöpartister i Svenska kyrkan de gröna och Öppen kyrka ökar från två till fyra mandat, medan Posk går från 17 till 19 mandat.

Socialdemokraterna tappar fyra mandat. Centern, Fisk och Sverigedemokraterna minskar något, medan Alternativ för Sverige är nya i stiftsfullmäktige med ett mandat.

I Stockholm var valdeltagandet högst i landet, 20,30 procent i år, jämfört med 2017 då 22,87 procent röstade.

 

Visby S:ta Maria domkyrka. Foto:Marcus Gustafsson
Visby stift

 

I Visby stift får Alternativ för Sverige ett mandat i stiftsfullmäktige, som ny nomineringsgrupp.

Kyrklig samverkan i Visby stift, där både borgerliga och socialdemokratiska sympatisörer ingår, tappar ett mandat, medan både Centerpartiet och Posk ökar från 14 till 16 mandat. Sverigedemokraterna minskar från 4,81 till 3,90 procent men behåller sina två mandat.     

Valdeltagandet sjönk i Visby, men bara en aning, från 17,89 procent år 2017 till 17,72 procent i år.