Biskopen reagerade på Fredrik Sidenvalls inlägg i debatten

Fredrik Sidenvall, Frimodig kyrka (FK),

Debatten om vegetarisk kost fick stort utrymme under kyrkomötet. Bland annat gick Fredrik Sidenvall, Frimodig kyrka (FK) och biskop Andreas Holmberg upp i talarstolen. Foto: Marcus Gustafsson

“Vi lutheraner dricker öl och tror på korsets hemlighet”, sa Fredrik Sidenvall, Frimodig kyrka (FK), när han argumenterade för att motionen om vegetarisk kost vid kyrkomötet skulle avslås. Ett inlägg som fick biskop Andreas Holmberg att reagera.

Motioner om "klimatfasta" och vegetarisk kost väckte livlig debatt i kyrkomötet på måndagen.

Representanter från fem nomineringsgrupper stod bakom motionen där de önskade att åtminstone en måltid vid kyrkomötet ska vara helt vegetarisk.

– Frågan om vegokost är en fråga vi äger och en policyfråga. Låt oss bli en modern kyrka, sa Eva-Maria Munck, representant för Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) och en av motionärerna i frågan.

Talarlistan fylls

En annan motion, från Vänstern i Svenska kyrkan (Visk), föreslog också att kyrkostyrelsen ska verka för att klimatfasta ska råda i hela Svenska kyrkans liv och uttryck till dess att de globala klimatmålen har uppnåtts. Det skulle bland annat innebära att de församlingar som ville skulle använda fastetidens liturgiska färger, böner och texter kyrkoåret om, med undantag för de stora högtiderna. 

Talarlistan fylldes snabbt med ledamöter som argumenterade för och emot motionerna. En av dem var Fredrik Sidenvall, Frimodig kyrka (FK), som argumenterade för avslag på motionen om vegetarisk mat. 

– Det skadar vår relation till folket och det skadar vår Gudsbild att vi inför förbud. Det blir en modern variant på syndakatalog. Det som snarare är bra är en mångfald där vi inte tvingar varandra att göra samma val.

Han ansåg att motionen är moraliserande kring individens livsföring, något han inte tyckte var en fråga för kyrkomötet:

– Vi lutheraner dricker öl och tror på korsets hemlighet. 

Biskopens reaktion

Biskopen i Stockholms stift Andreas Holmberg reagerade på Fredrik Sidenvalls inlägg i debatten.

– Vi befinner oss i en värderingsförskjutning, i det ljuset ska man läsa de motionerna. Jag litar på att ni gör det och att kalla det för moralism är på gränsen till ovärdigt, sade biskopen.

Lisa Gerenmark, representant för Öppen kyrka – en kyrka för alla (Öka), uppskattade motionen. Hon tyckte att Svenska kyrkan ska vara med och bidra till mer klimatsmarta val i samhället. Hon ansåg inte att alla människor behöver bli vegetarianer – men att alla måste minska köttkonsumtionen.

"Vi måste våga"

– Vi måste våga visa hur god vegetarisk mat är. Exempelvis ärtproteinen som är i den lasagne vi ska äta i morgon, sa Lisa Gerenmark (Öka).

Lars-Ivar Ericson, Centerpartiet, argumenterade mot motionen med motiveringen att kyrkan ska stå upp för det svenska lantbruket och att det inte minst behövs betande kor som håller landskapet öppet.

Gudstjänstutskottet hade föreslagit att motionerna skulle avslås, bland annat med motiveringen att det är en fråga för kyrkomötets presidium att besluta om vilken mat som ska serveras. På tisdagen gick kyrkomötet på utskottets linje och sade nej till motionerna.

HÄR hittar du fler artiklar om kyrkomötet 2023

Rebecca Bornlid Lesseur

redaktionen@kyrkanstidning.se

Prenumerera på Nyhetsbrev

3 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Per
Sidenvall har rätt och Holmberg med likasinnade står för en moraliserande och politisk-aktivistisk typ av tro som även en måttligt traditionell Lutheran torde känna sig främmande iör. Tänk vad enkelt det är att vilja bestämma vad folk ska äta istället för att ta itu med riktiga problem inom kyrkans.
Kristen
I en evangelisk-luthersk kyrka är tron och nåden centrala och Kristus är stjärnan och kärnan. Håller med Sidenvall! Bibliska värderingar ger etik som ger moral. Kyrkan lever på Bibeln och etiken inte på moralen. Då blir det moralism. Motargument mot detta läs Sidenvall brukar säga att det är stötande istället för att bemöta i sak. Vem som säger något blir viktigare än budskapet. Uti och Frui! Simul justus et peccator!
Mikael
Håll två tankar i huvudet samtidigt. Fredrik har inte fel, även om han provocerar med jargongen är det självklart så att Kyrkan inte ska skrämma iväg människor med lagiskhet. Köttätare är välkomna i Kyrkan. Samtidigt har "moralisera" ett oförtjänt dåligt rykte. Självklart ska Kyrkan moralisera och i detta fall är det en pinsamt liten insats för klimatet. Att fasta vegetariskt är en djupt förankrad kristen praktik, klarar man inte att göra det på ett möte handlar det bara om fåfänga.