Vem är vem i julkrubban?

Årets ängel vägrar flyga. Och Josef är en pappa som ger alla barnen egentid. Välkommen in i Kyrkans Tidnings julkrubba där 2018 års profiler tagit plats.

1 JESUSBARNET

Demokratin

Föremålet för vårt hopp och vår tillbedjan. Samtidigt hotad, utsatt och skör. Demokratins fiender är många, och i land efter land monteras dess strukturer ner. Fram med skötväskan snabbt!

 

2 MARIA

Angela Merkel

”Mutti” med tyska folket och Europas modersgestalt. Får samtidigt ta skit i rollen som det goda tjänandets symbol. När hon nu närmar sig utgången reagerar EU likt barnet som ängsligt ser mamma försvinna.

 

3 JOSEF

Talmannen - Andreas Norlén

Han jobbar hårt för att miraklet ska äga rum. Står i bakgrunden och lyfter fram andra. En modern pappa som bytt snickarbältet mot fikabord där de utrymmeskrävande syskonen får egentid med far.

 

ÅSNA

Kyrktjuven

Varje drama kräver ett klantarsle. 37-åringen som klev in i kyrkan i Örebro för att där ertappas med att steka korv i prästkläder, är i sig en predikan över samtidens komplexa gudslängtan. Omnämns snart i en morgonandakt nära dig.

 

4 OXE

Leif GW Persson

Debatten polariseras och samhället dras isär. Som en orubblig konstant bland alla åsiktsförskjutningar står han där, alltid lika främmande för vad stämningen kräver. Det är inget litet lass att dra.

 

5 HERDAR

Charlotte Frycklund och Olle Carlsson

Folklighet med djup. Det är den gemensamma nämnaren för herdarna som vallar får på nätets vidder och söders höjder. Facebookprästen Frycklunds tilltal stänger ingen ute. Och Carlsson är Sverigebäst på att samla folk.

 

6 DE TRE VISE MÄNNEN

Nadia Bolz-Weber

Rockstjärnepastorn som adopterades av Svenska kyrkan och som samlar in renhetsringar för att smälta ner dem till en ”vaginaskulptur”. Allt är inte guld som glimmar i feministteologin. Men den är oumbärlig kunskap för var och en som gör anspråk på andligt ledarskap.

 

Killarna

Eric Schüldt, Joel Halldorf, Patrik Hagman, John Sjögren, Emanuel Karlsten … När religionen skapar rubriker bjuds idel män till expertsoffan. Kompetensen är det inget fel på. Men fler än Sofia Lilly Jönsson börjar bli irriterade över obalansen.

 

Martin Lönnebo

Hela Svenska kyrkans mest älskade vishetslärare. Med mildheten som vapen och Västerbotten som pärland… förlåt, porlande källa.

 

7 ÄNGEL

Greta Thunberg

Årets ängel vägrar flyga. Det hindrar inte hennes budskap att färdas hela den överhettade jorden runt. Förgulligas och förminskas. Vad gör det när mänsklighetens framtid står på spel.

 

8 STJÄRNA

Sebastian Stakset

Den våta drömmen för en kyrka som älskar kändisar och suktar efter storyn om mannen från gatan som just blivit frälst. Vägleder hela kvällspresspubliken i konsten att säga förlåt. 

Kristina Lindh

Brita Häll

Taggar:

Jul

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.