Barnen behöver änglar med svärd och nåd för framtiden

Göran Larsson

Eftertanke av Göran Larsson.

”Ve dig värld med dina förförelser.” Ja, det kan man lugnt instämma i. Vi har nyss haft ett val. Det gick sådär. Det gick sådär – och då menar jag inte för dem jag själv röstade på – utan för dem som Mästaren från Nasaret bryr sig allra mest om. ”Se till att ni inte föraktar någon enda av dessa små. Jag säger er att deras änglar i himlen ser min himmelske faders ansikte.”

Förakt är inte bara en känsla. Det är en handling. Och en hållning. Finns det ens något enda värre sätt att förakta ”dessa små” än att ta deras framtid ifrån dem. Det händer varje dag när ett barn blir förnedrat, slaget eller missbrukat. Jag möter de barnen – som vuxna – varje vecka. Jag möter deras kamp och tårar, deras skuld och deras skam, deras sår och ärr. Deras smärtor. För att någon tog sig rätten att ta ­deras framtid ifrån dem.

Vi har nyss haft ett val. Det gick sådär. För att så många tog sig rätten att ta våra barns och barnbarns och barnbarnsbarns framtid ifrån dem. Vi gjorde inte allt vi kunde för att de skulle få frisk luft att andas och rent vatten att dricka. Vi struntade i om deras hus kommer att mögla, om de kommer att få höra humlorna surra och se fjärilarna flyga över ängarna. Vi struntade i om solen kommer att förbränna deras skördar och få deras skogar att brinna.

Vi struntade i det. För att vi ville ha förändring. För att vi ville ha billigare el och för att vi ska kunna fortsätta köra bil utan att det svider alltför mycket. För att vi ville ha mer av allt – utom invandrare och tiggare. Alla vi som redan har det bra ville ha det ännu bättre. Världens förförelser var viktigare än dem vi säger oss älska. För syns skull skickade vi fram Greta och hennes vänner att vara modiga i vårt ställe och förtvivlat säga att vi inte har fyra år att undvara.

Det är tragiskt nog med allt tomt käbbel våra ­politiker emellan. De är mot varandra men inte för det som kommer att vara barnens framtid. Inte så det märks och känns. Det tycks vara viktigast att erbjuda oss att åka första klass mot avgrunden än att undvika katastroferna som våra barnbarn får leva med resten av sina liv. Det är tragiskt nog. Men än värre är att alltför få av kyrkans änglar har hörts och synts under tiden. Ingen Mikael med draget svärd. Ingen Rafael med nåd. Ingen Gabriel med ­beskydd. Jag skäms å mina egna och andras vägnar.

Att vara mot kostar väldigt lite. Men att vara för kostar en hel del. Den Kristus jag möter i evangelierna är kritisk mot makt och pengar – och hur vi använder dem.

Ibland är kristusorden svårbegripliga och verkar absurda. Hugg av en hand eller en fot. Riv ut ditt öga. Jag tror Han säger att det kostar. Det kostar att bli en modigare, klokare och mera sann människa. Det kostar att mödosamt ta sig fram på den smala vägen. Det kostar att ge barnen en framtid. Att vara mot kostar väldigt lite. Men att vara för kostar en hel del. Den Kristus jag möter i evangelierna är kritisk mot makt och pengar – och hur vi använder dem.

Men framför allt är han för. För de utsatta och ­eftersatta. För de små och sårade. För ömsinthet och omsorg. Trots att Han visste att det skulle komma att kosta.

Änglar. Våra barn har ingen nytta av bokmärkesänglar med guldiga vingar och rosiga kinder, men utan fötter som går framför dem och banar väg. De har ingen nytta av änglar utan händer som kunde hålla om dem och skydda dem. Änglar med svärd och nåd skulle de behöva, som försvarar deras rättigheter och deras framtid.

De hade behövt hundratusentals kristna änglar söndagen den 11 september 2022. De hade behövt dig och mig. Änglar är budbärare. Barnens bud­bärare. Jag gråter från djupet av mitt hjärta när jag ser dem stå framför Guds ansikte och hör dem säga: ”Det gick sådär.”

Göran Larsson
präst och psykoterapeut

Fakta: Den helige Mikaels dag

Tema: Änglarna

Texter: Daniel 10:15-19

Uppenbarelseboken 12:7-12

Matteusevangeliet 18:7-10

Psaltarpsalm 103:19-22

Liturgisk färg: vitt

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Anders präst
Man skulle också kunna ändra tempus och säga - det har gått sådär.