Orden om Andens gåvor har blivit listor som vi tävlar med

Foto: Mikael M Johansson

Eftertanke av Sven-Erik Fjellström.

Ordet var kanske för långt för att skrivas i marginalen? Det behövde avstavas. I stället valde hon att ”brodera” hela stycket i Andra Moseboken 35:30–35 med en blyertsanteckning: Konstskicklighetens gåva.

Några bekanta bad mig för några år sedan att ta över en välläst bibel från en släkting. De var inte alls ointresserade, men svenska är inte deras språk. Så kom jag under några dagar att sitta som klistrad bland bokmärken och anteckningar. Slingriga blyertsanteckningar, ibland kraftiga understrykningar, datumangivelser kopplade till händelser eller någon hon ville be för. Jag vet inte hur många gånger hon läst igenom sin bibel men hon hann i alla fall tre, fyra varv i Bibel 2000. Jag såg de datum då hon hade börjat om på Första Mosebok. 

Bibeln var verkligen sliten! Läsningen blev märkligt berörande när jag började ana vad hon läste och strök under några veckor innan krafterna snabbt avtog 2017 – någon vecka senare var det dags att lämna både bibel, psalmbok och anhöriga.

Hennes anteckning som vek sig 90 grader runt själva stycket fanns i berättelsen om när Israels folk under vandringen i öknen skulle bygga sin flyttbara gudstjänstlokal. Stycket handlar om när två medarbetare prisas för den skicklighet de fått. Inte bara att tänka ut vackra broderier och konststycken, de hade också fått gåvan att lära upp andra. De sades vara fyllda av gudomlig ande – och det grep henne!

Jag satt nu där med en människa som jag så gärna hade velat sammanföra med Paulus, mest för att få samtala om vad vi menar med nådens gåvor. Han är nästan bekymrad i brevet till församlingen i Korinth. De hade börjat slitas åt olika håll och Paulus försöker med bilden av kroppen för att tala om gåvorna från Gud. Allt för att få fötter, händer, ögon och öron att förstå att de hör ihop, med olika gåvor.

Tältmakare som Paulus var hade jag önskat att han fått möta en människa som också visste så oerhört mycket om att arbeta med nål och tråd. Sammanfoga bitar med starka sömmar – men också lägga in extra kärlek och göra ett snyggt jobb.

Jag vill tro att hon med hantverksskicklig­hetens gåva (jag kände henne lite grann) skulle vara rak nog att berätta om både kvinnor och män som i kyrkliga sammanhang mest blivit sedda som de som enbart hjälper till – medan andra talar om viktiga ämbeten, vigningar och nyckelpersoner…

Jag dristar mig till att tänka Paulus ord om Andens gåvor tyvärr blivit listor som vi ofta tävlar med när vi kämpar om vem som är mest andlig och borde ges makt och erkännande. Vågar vi till och med tänka att Paulus utifrån behov i dag skulle nämna ytterligare ett antal gåvor att be om? Som den att vara närvarande och lägga bort mobiltelefonen, bli medveten om egna floskler, eller våga lägga in flera pauser för eftertanke?

Paulus visste helt säkert vilka de två skickliga hantverkarna Besalel och Oholiav var. Vilken berättelse! Folk ger material i sådan mängd att Mose faktiskt måste be dem sluta. Läs gärna själv i Andra Mosebok 35. När människor räknas med strömmar gåvorna in. Nådens gåvor förmeras. När grenar får stöttning och ansas kan livet flöda och druvor mogna i mängd. 

På denna söndag om nådens olika gåvor finns det många att tacka Gud för. Jag har glädjen att vara ”kringbroderad” av många sådana människor. Många lever – hur skulle jag kunna uppmuntra dem? Andra har lämnat oss. 

I den lika nötta psalmboken hittar jag en bön: Jag tackar dig för allt stort och rikt som du låtit människor frambringa: Forskningens ljus, konstens härlighet (inringat!!), för skönhet, glädje, vishet, som jag får njuta av.

Fakta: Tionde söndagen efter trefaldighet

Tema: Nådens gåvor
Texter: Jesaja 27:2–6
Första Korinthierbrevet 12:12–26
Johannesevangeliet 15:1–9
Psaltarpsalm 28:6–9
Liturgisk färg: grönt
 

Taggar:

Eftertanke

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Lena
Tack! En väldigt fin text. En påminnelse om all den "dolda" kunskap som finns ibland oss, kvinnor och män som tjänat utan att märkas.