Vi är alla förlorare men alla kan få upprättelse

Charlotte Fryklund

Charlotte Fryklund har prisats just för det hon gör i boken – synliggör människor i Bibeln. Foto: Marcus Gustafsson

Caroline Krook har läst Charlotte Frycklunds bok Bibelns förlorare. Hon skriver att hon "rekommenderar boken med glädje både till fromma och ofromma".

Det är faktiskt inte så många av oss som är kungar, profeter eller segerherrar. Charlotte Frycklund har skrivit en bok om Bibelns förlorare och bland dem passar vi alla in på ett eller annat sätt – även Kristus själv. Med stor empati och människokännedom och även stor självkännedom läser hon Bibeln långsamt och noggrant och stannar upp inför dem hon identifierar som just förlorare. Även bland de mest illasinnade personer finner hon drag hon känner igen hos sig själv och möter dem på ett själavårdande sätt med värme och utan dömande.

Det blev 44 berättelser om ­kända och okända män och ­kvinnor. Inte så sällan är de bifigurer i händelseförloppet och gång på gång måste jag gå tillbaka till bibeltexten för att läsa vad det står om någon som tidigare gått mig helt förbi i handlingsförloppet. Visst har jag tänkt på Kain, Jona, Goljat, Herodes och rövaren på korset, men inte så ofta på Jobs hustru eller Noaks.

Hennes sätt att bedriva bibelstudier är förvisso inte nytt. Det sker inom den ignatianska andlig­heten. Själv har jag skrivit många liknande betraktelser men jag måste erkänna att Charlotte Frycklund för inlevelsen mycket djupare än vad jag har gjort. Hon är helt fri från att vara inkluderande på ett påtvingat sätt, hon är det på riktigt. Och på det sättet öppnar hon för förståelse av Bibelns skurkar, vår egen tids skurkar och olika marginaliserade personer – och för oss själva. Kristus nämns inte särskilt ofta men det är verkligen en kristen andaktsbok som visar på kristen människosyn. Den människosyn som visar på att egentligen är vi alla förlorare men med möjligheten till upprättelse för alla.

Charlotte Frycklund har skrivit två böcker om Bibelns kvinnor, men nu handlar det inte om manligt/kvinnligt utan om mänskligt. För närvarande är hon nätpräst – det vill säga bedriver själavårdande samtal på nätet i kyrkans officiella digitala kanaler. Jag antar att det ger en lite annorlunda erfarenhet än den själavård som sker med absolut tystnadsplikt i slutna rum.

Charlotte Frycklunds språk passar väldigt väl för dem som inte är vana vid kyrkans traditionella språk och uttryck – och det ger mig själv ibland en ny syn på företeelser jag känner ganska väl. Det märks väl att hon är van vid att få del av all den kunskap som nätet kan ge vid olika typer av djupdykningar.

Det är självklart att så många berättelser blir ojämna, ibland beroende på författaren och ibland beroende på mig. Men jag går gärna tillbaka hennes berättelser och rekommenderar boken med glädje både till fromma och ofromma. Jag ser med glädje fram emot nya skrivprojekt av Charlotte Frycklund. Bibelsällskapet och Sigtunastiftelsen beslöt i samråd att tilldela 2022 års bibelpris till författaren. En mening ur motiveringen framhöll att hon har synliggjort människor och företeelser i Bibeln som funnits i skuggorna och bidragit med nya perspektiv. Det stämmer.

Fakta: Bok

Titel: Bibelns förlorare - 44 berättelser om hopp och hopplöshet

Författare: Charlotte Frycklund

Förlag: Argument

Bibelns förlorare

Taggar:

Bok Recension

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.