Är det en kommundirektör eller en kyrkoherde pastoratet söker?

Ulf Bley medlem i Svenska kyrkan

Jag hittar en platsannons för en nyckelbefattning i Svenska kyrkan som skulle kunna handla om vilken kommunal chefsroll som helst. Ett uttryck för Svenska kyrkans förstelnade krisreaktion. Låt mig bjuda på ett förslag på hur annonsen skulle kunna se ut istället. 

När jag läste dagens tidning på nätet lyfte de outgrundliga algoritmerna upp en platsannons ur informationsdjupen: Sandvikens pastorat söker kyrkoherde. Ett stavfel (”kyrkohede”) gjorde mig nyfiken och jag klickade på länken…

… och när jag läst tänkte jag: Gud bevare Sandvikens pastorat. Ty de söker tydligen en kommundirektör. Inget ont om kommundirektörer – jag råkar gilla kommuner – men här stod rekryteringsflosklerna som spön i backen. Vad sägs om:

”Att arbeta inom Svenska kyrkan innebär en stor spännvidd; allt från teologi och rättvisefrågor till fastighets- och finansfrågor. Vi bedriver ett långsiktigt arbete, både nationellt och internationellt. Här får du chans att göra verklig skillnad och bidra till en hållbar samhällsutveckling med människovärdet i centrum.”

”Som Kyrkoherde utövar du ett såväl andligt som organisatoriskt ledarskap i Sandvikens pastorat. Ditt övergripande uppdrag är att säkerställa goda förutsättningar för att tillsammans med medarbetarna kunna genomföra församlingens grundläggande uppgift och förverkliga pastoratets vision och strategiska vägval.” 

”Som Kyrkoherde har du utvecklings-, personal-, ekonomi-, budget- och resultatansvar leder verksamheten genom din ledningsgrupp. …. Du leder och driver strategiska och ideologiska frågor och arbetar på uppdrag av kyrkofullmäktige och kyrkorådet.”

” Du är en erfaren chef och ledare som står för ett inkluderande och utvecklande ledarskap där du har intresse av att arbeta med både övergripande och strategiska frågor. Du ser pastoratets medarbetare och chefer som viktiga resurser för att nå pastoratets mål. Därmed bidrar du till deras framgång genom att vara visionär, lyhörd, prestigelös och tydlig. Som kyrkoherde förstår du kraften i att kommunicera på ett lyhört sätt för att nå framgång.”

Det intressanta är att denna annons för en nyckelbefattning i Svenska kyrkan skulle kunna handla om vilken kommunal chefsroll som helst, ordet gudstjänst nämns visserligen en gång, men var finns glöden? Det här handlar förstås inte om Sandviken, det är ett uttryck för Svenska kyrkans förstelnande krisreaktion. Antalet medlemmar har minskat i över fyrtio år. Livsfrågorna är lika aktuella som förr. Efterfrågan i andlighetssektorn ökar. Kyrkan låter som en kommun.

Som ett bidrag till debatten bjuder jag här på en alternativ platsannons:

OM SVENSKA KYRKAN

Sedan Sverige kristnades med början på 800-talet har kyrkan verkat i vårt land. Från reformationen är läran lutherskt-evangelisk och under nästan femhundra år mellan 1536 och 2000 var Svenska kyrkan statskyrka. Kyrkan är en av våra starkaste kultur- och historiebärare genom ansvar för kyrkor och genom sin roll i människors liv med gudstjänster, dop, vigslar och begravningar. I en sekulariserad tid är uppgiften att andligt vägleda människor särskilt viktig.

Kyrkoherde till Sandvikens pastorat

I Sandvikens pastorat finns fem kyrkor, den i Årsunda har anor sedan 1200-talet. Varje söndag i åttahundra år har församlingsbor samlats för att be, höra Guds ord, sjunga, glädjas och sörja i mötet med livets stora frågor.  Nu söker vi en kyrkoherde som tar gamla traditioner vidare och skapar nya.

I pastoratet bor 27 000 människor, men bara 16 000 är medlemmar i kyrkan. För varje ny medlem som inträder är det tio som lämnar. Detta är en förlust i siffror och i kronor, men viktigast en förlust av det hopp som tron kan ge en människa i livet. Vi söker en kyrkoherde som vet att Guds rike är nära, som naturligt predikar och lever det kristna kärleksbudskapet, som vågar ta med sig kyrkans kunnande om tro och livsfrågor ut i samhället där människor i nöd befinner sig. Arbetslöshet, post-covidlidande, asylsökande, mobbning, relationsproblem – många är svårigheterna i livet – och många är möjligheterna att hjälpa.

Vår nya kyrkoherde står lyckligtvis inte ensam. Anställda i församlingarna, kyrkvärdar och andra aktiva församlingsmedlemmar blir ditt team. Sedvanliga utmaningar för en ledare finns förstås med budget, planeringsdokument, visioner, personalärenden och fackliga förhandlingar. Den vi söker förstår att hålla fokus på kyrkans centrala uppgift – att närma människorna till Gud – och samtidigt hantera världsliga strukturer med kyrkoråd, medbestämmande, media och annat. Välkommen med din ansökan.

Tack för ordet. Och en uppriktig lyckönskan till Sandvikens pastorat.

Ulf Bley
medlem i Svenska kyrkan

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Medlem
Du har så rätt i din analys. Fast det är uppförsbacke och motvind innan vi är där vi önskar. Kyrkans styrande politiska partier, s och c vill så gärna att kyrkan ska organiseras som kommunen. Rösta bort dem.
Catharina
Tack för väldigt relevanta ord! Så uppenbart att vi i denna tid behöver ändra självbild och inställning till uppdrag. All välsignelse!
Sture Lundqvist
Så bra att du tar upp detta! Tack!!!