Banta kyrkoordningen!

Efter att läst om årets motioner till kyrkomötet blir jag smått fundersam. Många motioner handlar om att utreda och föreslå nya regler att lägga in i kyrko­ordningen. Flera motioner handlar om församlingsråd och kyrkoråd med en önskan om fler regler och mer detaljstyrning.

Svenska kyrkan måste tänka om i dessa frågor!

För några år sedan skrev jag en motion om att minska krånglet och det behovet synes öka i aktualitet för vart kyrkomöte som genomförs.

Våra församlingar och pastorat dignar under en börda av lagar, regler och förordningar. Det enklaste och säkraste sättet att ta död på en organisation och dess människors engagemang och ansvartagande är just att detaljreglera verksamheten. Ju mer du inskränker rörelsefriheten och begränsar frirummet desto tråkigare och ointressantare blir innehållet.   

Ge pastorat och församlingar tydliga ramar för att klara uppgiften ”att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas”.

Låt pastorat och församlingar med egna reglementen och arbetsordningar genomföra uppgiften utifrån deras lokala förutsättningar och lyft av den ”stora våta filt” som av regler som kväver kyrkan.

Visa pastorat och församlingar förtroende. Var inte rädda för de anställda och förtroendevalda i församlingarna. De vet, kan, vågar och vill mycket mer om nationell nivå ”lossar bojorna”.

Per-Henrik Bodin
Styrnäs församling

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.