Bör jag gå ur Svenska kyrkan?

Carl-Gustaf Elinder Överläkare och professor 

Jag vill inte vara medlem i en kyrka som tillåter sig att styras av politiska beslut ägnade åt att utan någon rimlig grund kränka Israel och därmed det judiska folket

En av mina bästa vänner frågade mig häromdagen om jag var medlem i Svenska kyrkan. Ja, svarade jag lite svävande, min farbror var präst i Karlstad, jag är konfirmerad och gift i Svenska kyrkan och min älskade lilla dotter är begravd vid Bromma kyrka av en präst som gav oss värme och stöd i sorgen och smärtan att förlora ett barn. Jag är alls inte ateist, men väl närmast kulturkristen i den meningen att jag bejakar den kristna etiken men inte tror på jungfrufödsel, eller inser betydelsen av treenighetsläran. Så ja, jag är medlem i svenska kyrkan. 

Men jag har också, via nära kontakter och studier av judendom, förstått att kristendomen är en religion utsprungen ur judendomen och successivt kommit att närma mig den judiska tron, som jag ser det en mer försynt, mindre bombastisk. Judendom lär oss hur vi kan och bör leva, men uttalar sig till skillnad från kristendom och andra religioner sällande dömande. Missionerar inte.

Min vän, som är jude, undrade vad jag som medlem i Svenska kyrkan tycker om kyrkomötets beslut att Svenska kyrkan ska lyfta frågan … om att granska Israel som en apartheidstat. Varför, i Guds namn, skall det Svenska kyrkorådet, ägna sig att utreda och orättfärdigt beskylla just Israel för apartheid. I en värd som är fylld av krig, oförrätter, brott mot religionsfrihet och mänskliga rättigheter på förfärande många olika håll.  

För mig lät detta helt horribelt. Men den på DN debatt den 9 januari klargör Annika Borg hur illa det är. Den kyrka jag är medlem i och känt mig som en del av styrs av ett politiskt tillsatt kyrkomöte som gång på gång ägnar som åt att driva kampanjer mot Israel och på så sätt också det judiska folket. Om något borde Svenska kyrkan skämmas för sin allt sedan Luther ofta återkommande antisemitism, passivitet under förintelsen av den Judiska kulturen och folket i Europa under 2:a världskriget. Istället för komma med vettlösa anklagelser vädra ut varje spår av antisemitism. 

Jag vill inte vara medlem i en kyrka som tillåter sig att styras av politiska beslut ägnade åt att utan någon rimlig grund kränka Israel och därmed det judiska folket. 

Ge mig ett gott råd - ska jag gå ur Svenska kyrkan?

Carl-Gustaf Elinder
Överläkare och professor 
Bromma

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Katarina
För din egen skull, bör du kanske gå ur. För Guds, dina judiska vänners och andra människors skull, stanna kvar och sök möjligheter att påverka, begär valuta för dina medlemspengar. Gud välsigne dig i detta!
Marie Fredin
Nej, gå inte ur din kyrka som döpt dig, konfirmerat dig? vigt dig, begravt dina anhöriga och vänner, ger dig tillgång till Herrens måltid varje vecka, bistår behövande med själavård, andlig och världslig mat , musikupplevelser och barn-och ungdomsverksamhet mm. Vår kyrka dras med en tungt nazistiskt arv, men vi är många som vänder oss mot det idag och tror på möjligheten att se, läka och gå vidare.
Så välformulerat. Ja, vad gör man...