Centergruppen inget transportkompani

Daniel Tisell, andre vice ordförande i kyrkostyrelsen m fl
Foto: Tommy Pedersen/TT

Centergruppen i kyrkomötet delar inte beslutet från centerstämmans majoritet om förbud mot manlig omskärelse.

I ledaren i Kyrkans Tidning nummer 47/19 efterlyser Jonas Eek en debatt om ”sekulära partiers roll i Svenska kyrkan”. Detta med anledning av Centerpartiets stämmobeslut att verka för förbud av manlig omskärelse av barn.

Jonas Eek hänvisar till en insändare av kyrkoherde Michael Öjermo som önskade ett ställningstagande av Centerpartiets kyrkomötesgrupp. Låt oss kommentera sakerna i tur och ordning.

Centergruppen i kyrkomötet delar inte beslutet från centerstämmans majoritet om förbud mot manlig omskärelse.

Vi står upp för judars och muslimers rätt att leva i och praktisera sin religion i Sverige.

Vårt ogillande har kommunicerats till partistyrelsen. Varken partistyrelsen eller kyrkomötesgruppen kommer att driva denna fråga.

Hela centergruppen i kyrkomötet står samlade i oron för vad ett förbud skulle kunna leda till gällande synen på våra trossyskon inom judendom och islam, i en tid av ökande antisemitism och islamofobi.

Vi står upp för judars och muslimers rätt att leva i och praktisera sin religion i Sverige.

Ledarskribenten Jonas Eek tycks tro att centergruppen i kyrkomötet är transportkompani för stämmobeslutet och att detta ”i förlängningen” öppnar för ett ifrågasättande av det kristna barndopet.

Inget är sant. Dopets gåva till barnen har en given ställning hos oss som nomineringsgrupp i kyrkomötet och är inte en fråga för Centerpartiet ”som sekulärt parti” att ta ställning till.

Detta leder oss till den andra punkten. Jonas Eek är orolig över de teologiska problem som kan uppstå med Centerpartiet som nomineringsgrupp i Svenska kyrkan.

Vi kan försäkra Eek att respekten för alla människors värde är utgångspunkt för oss som kristna och som centerpartister, valda till förtroenderoller i Svenska kyrkan.

Människovärdesfrågorna är en dimension av vår kristna tro liksom skapelseansvaret.

Under ett antal decennier har vissa kritiserat oss centerpartister för vårt engagemang för reformerna att öppna prästämbetet för kvinnor och äktenskapet för hbtq-personer.

Är det dessa exempel Jonas Eek åsyftar när han skriver att partipolitiska nomineringsgrupper använder kyrkan för att realisera sina mål i linje med sina partiprogram?

Menar Jonas Eek att Centerpartiet som partipolitisk nomineringsgrupp i kyrkomötet saknar teologiska resonemang, medan icke partipolitiska grupper alltid saknar politiska värderingar?

Räcker det med med bibliska och teologiska utgångspunkter för att komma fram till ståndpunkter i samhällsfrågor?

Är det givet vad en kristen ska anse utifrån en teologisk princip – eller finns det politiska värderingar som också styr våra ställningstagande i olika frågor?

Vad är det fel att vara tydlig med vilka politiska värderingar som finns i en nomineringsgrupp med den respekt som måste finnas för att Svenska kyrkan aldrig kan och framträda som ett politiskt parti även när hon bildar opinion i för Svenskan kyrkan viktiga frågor?

Centerpartiet fortsätter att verka som nomineringsgrupp inom Svenska kyrkan.

I vår ännu tämligen stora folkrörelse finns många tusen människor som varmt engagerar sig i och för Svenska kyrkan.

Vi vill fortsätta samla ideella, förtroendevalda och anställda inom Svenska kyrkan och inom Centerrörelsen och fortsätta ta ansvar för Svenska kyrkan.

Daniel Tisell 
andre vice ordf i kyrkostyrelsen

Niklas Larsson
gruppledare för C i kyrkomötet

Margareta Andersson 
ordf i C kyrkopolitiska sektion

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.