Därför har jag avsagt mig mitt medlemskap

Staffan Holmgren
ä Kyrkomötet ställde sig bakom kyrkostyrelsens skrivelse där det framhålls att ktenskapssynen inte ska ha betydelse vid exempelvis prästvigning av prästkandidater.

Jag beklagar verkligen att just BA ändrat sin uppfattning i frågan om de som önskar prästvigas ska vara skyldiga att förrätta vigsel av samkönade par

Styrelsen för Borgerligt alternativ (BA) har beslutat att ställa sig bakom kravet på att de som önskar prästvigas ska vara skyldiga att förrätta vigsel av samkönade par.

I kyrkostyrelsens skrivelse 2009:6 står att ”det råder enighet inom kyrkostyrelsen i frågan om att ingen präst mot sin personliga övertygelse om vad som är rätt ska tvingas viga par av samma kön”.

Vidare står det att ”Svenska kyrkan bejakar att det inom kyrkan kan rymmas olika syn på äktenskapet”.

Det framhålls också att äktenskapssynen inte ska ha betydelse vid exempelvis prästvigning av prästkandidater. Kyrkomötet ställde sig bakom kyrkostyrelsens skrivelse.

BA:s styrelse motiverar sitt ställningstagande bland annat med att ”kyrkans dubbla äktenskapssyn får ses som en övergångslösning”. Enligt min uppfattning är det kyrkomötet som avgör vilken äktenskapssyn som ska vara gällande. BA:s tolkning har inget stöd i kyrkomötets beslut.

Eftersom kyrkoherden har skyldighet att anvisa vigselförrättare vid samkönad vigsel uppstår inte heller någon diskrimineringssituation.

Jag beklagar verkligen att just BA ändrat sin uppfattning i frågan. BA borde stå för konsekvens och tillförlitlighet och inte följa i mer populistiska nomineringsgruppers ställningstaganden. Därför har jag avsagt mig mitt medlemskap i BA.

Staffan Holmgren
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Magnus Blixt
Det är inte några politiska partier som ska bestämma i den här frågan. Det är som skrivs i debattinlägget här ovan Kyrkomötet som avgör detta. Och vad jag har läst mig till, så finns det väldigt många präster inom Svenska Kyrkan som gärna ställer upp och viger samkönade par. Alltså ingen diskriminering där.
Agne Tallroth
Jag är bara tacksam att jag inte blev medlem trots att jag skickade in ansökan. En kyrka som inte känner sin Gud är ingen kyrka. Så säger Herren: »Jag vet om dina gärningar, att du varken är kall eller varm. Jag skulle önska att du vore kall eller varm. Men eftersom du är ljum och varken kall eller varm, ska jag spy ut dig ur min mun. För du säger: Jag är rik och har överflöd och behöver inget, och du vet inte att du är eländig och ömkansvärd och fattig och blind och naken. Jag råder dig att köpa guld av mig, som är renat i eld, så att du blir rik, och vita kläder att klä dig i, så att din skamliga nakenhet inte ska synas, och smörj dina ögon med ögonsalva, så att du kan se.« (Uppenbarelseboken 3:15-18) »Men var och en som hör dessa mina ord och inte gör efter dem, han liknar en oförståndig man, som byggde sitt hus på sanden. Och slagregn föll, och floderna kom, och vindarna blåste och stötte mot huset, och det föll omkull, och dess fall var stort.« (Matteus 7:26-27) Skulle Svenska Kyrkan ta emot Jesus idag? Personligen så tror jag att Han skulle avvisas vid dörren. Nu går skam på torra land.