Partierna förstår inte syftet med församlingsråd

Irene Gustafsson Kyrkvärd i Överluleå församling, ­förtroendevald i Bodens pastorat
Kyrkovalet 2017 Foto: Foto: Marcus Gustafsson

Hur man löser detta är något som kyrkomötet måste ta i omedelbart så det är klart inför nästa kyrkoval.

I vårt pastorat hade vi ett kyrko­fullmäktige efter nomineringsmötena som kändes som en skendemokrati och ett underkännande av dem som är engagerade i kyrkan inom olika områden. Det gick stick i stäv med den intention som var meningen med församlingsrådet. Kyrkomötet måste snabbt ta beslut i denna viktiga fråga så att inte bara partibeteckningen är avgörande.

I den församling där jag finns så är mer än drygt två tredjedelar av de valda ledamöterna till församlingsrådet partianslutna då Socialdemokraterna och Centerpartiet slagit ihop sina ”påsar” och röstade in varandra. Nu sitter till exempel inte kyrkvärdarna självklart med i Överluleå församlingsråd. De har trots tidigare olika grupptillhörigheter haft sin givna plats i kyrkoråd och sedan i församlingsrådet.

Det gäller även andra med frivilliguppdrag och engagemang i de fyra uppdragen gudstjänst, undervisning, mission och diakoni. Någon hänsyn togs inte till dessa uppdrag. Kriterierna var att tillhöra partierna. Nu finns ingen större kännedom om vad som görs på frivillig basis och vad som är kyrkans kärnverksamhet. Tanken var/är att först och främst nominera personer med förankring, engagemang, gudstjänstdeltagande i församlingarna när församlingsrådet kom till. Det här är ett problem i en stor del av Svenska kyrkan!

Det känns som att partierna inte förstår eller vill förstå syftet med församlingsråden. Hur man löser detta är något som kyrkomötet måste ta i omedelbart så det är klart inför nästa kyrkoval.

Irene Gustafsson
Kyrkvärd i Överluleå församling, ­förtroendevald i Bodens pastorat
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA