Du är en glädjedödare, Björn Helgesson

Förutom att du är en glädjedödare har du avslöjad en anmärkningsvärd brist på kunskap om hur ekonomin fungerar: det blir inte flera toaletter till de fattiga för att biskopar, superherdar och andra högavlönade sänker sina löner, snarare tvärtom.

Höga löner är en av de faktorer som driver den ekonomiska utvecklingen och tvingar fram effektiviseringar av produktionen av varor och tjänster. Utvecklingen i världen när det gäller fattigdomsbekämpning går nu så snabbt att FN-målen redan överträffas. Din problemlösning är desto mer anmärkningsvärd eftersom du, genom din skolning, känner till den helt överlägsna bibliska modellen: den som har två skjortor ska dela med sig till den som ingen har.

Den bibelenliga modellen har flera uppenbara fördelar. Den skadar inte den ekonomiska tillväxten, den riktar sig till alla, alltifrån krösusar och superherdar ner till den som äger två skjortor. Den utesluter att reaktioner som din förgiftas av (medveten eller omedveten) avund. Så varför inte rekommendera din
biskop och superherde att dela med sig?
Kanske därför att du vet att de redan gör det? De har ju enligt dig fyllt barn och barnbarns fondportföljer. Kanske också skänkt pengar till toaletter nånstans? Jag vill dela med dig en egen erfarenhet.

I femton års tid dubbelarbetade jag för att klara rollen som ensamförsörjare i en stor familj, jag skötte samtidigt både en heltidstjänst och en halvtidstjänst. Det slet både på krafterna och familjelivet. Så blev jag headhuntad till två av kyrkans bäst betalda jobb. Det kändes som om någon – kanske Han däruppe – bröt en nardusflaska också över mig och jag tackade och tackar fortfarande Gud för det.
Det är möjligt att det 1979 och 1985 fanns någon Judas som ansåg att den flaskan borde ha sålts och pengarna delats ut till de fattiga, men jag hörde aldrig av någon och  i dag sitter glad med en hygglig pension.

Jag förstår förstås att det är den orättvisa fördelningen du är ute efter. Men då bör du väl arbeta för att höja lönerna för diakoner, vaktmästare, städare och kantorer, inte sänka deras som ligger bättre till? Kyrkomusiker är alldeles för dåligt betalda, diakoner och vaktmästare likaså. För att inte tala om städarna. Och hela raddan av lågavlönade i landet. Kvinnolönerna måste överlag  höjas. Här är jag med dig helt och fullt.
Synd att du inte hittade rätt spår. Nu gjorde du bara de glada ledsna.
Skäms, Björn Helgesson!
Ingvar Laxvik
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
36

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Göteborgs stift
Stockholms stift
Strängnäs stift
Övrigt
Stockholms stift
Strängnäs stift
Linköpings stift
Växjö stift