EFS styrelse har målat in sig i ett ytterhörn

Birger Olsson, EFS missionsföreståndare 1988-1992 Bertil Johansson, EFS missionsföreståndare 1992-2001

EFS styrelse har iklätt sig rollen som rörelsens läronämnd i frågor som berör människor med homosexuell läggning. Det är ett mandat som styrelsen aldrig haft och förhoppningsvis aldrig ska få, anser Birger Olsson och Bertil Johansson.

EFS styrelse har i januari 2017 antagit ett dokument som fastställer EFS hållning i frågor som berör människor med homosexuell läggning. Hela dokumentet är närmast en manual till hur vi ska förhålla oss till och handlägga deras personliga belägenhet och situation.

Det är ett märkligt dokument, på en gång entydigt och ambivalent, öppet i tonfallet och auktoritärt till sitt innehåll. Helt plötsligt har EFS styrelse iklätt sig rollen som rörelsens läronämnd, ett mandat som styrelsen aldrig har haft, och får man hoppas aldrig ska få. Styrelsen deklarerar öppet att man inte är enig i sak, men att man i respekt för varandra beslutat att vara det. De homosexuella tas inte på allvar i dokumentet. Vem som är den egentliga adressaten är otydligt.

Huvudbudskapet är lätt att se, det handlar inte om berörda människor, fokus är att samkönade vigslar inte ska förekomma inom EFS. Utgångspunkten som ”styrelsens majoritet har i den aktuella frågan har varit den traditionella synen i kyrkans bibeltolkning och tradition, det vill säga att utlevd homosexualitet inte är förenlig med Guds vilja”.

Bibelsynssituationen påminner om den som rådde 1911 då BV bildades och under bibelsynsstriden runt 1970. I båda fallen valde EFS att ge plats för flera uppfattningar inom rörelsen. Vi beklagar att styrelsen inte valt samma öppenhet också denna gång, särskilt som sakfrågan är så stigmatiserande för dem det berör.

Under rubriken ”Sådan är EFS syn på homosexualitet” skrev EFS ordförande och missionsföreståndare hösten 2014 i Dagen att ”Det finns inte en enhetlig syn på homosexualitet och äktenskap i EFS” och att det ”närmast är omöjligt att besvara frågan”. Det är en riktig analys av situationen. Med det nu antagna dokumentet förändras läget.

Sett till rörelsens syfte och mål har EFS styrelse målat in sig i ett ytterhörn långt ifrån den uppgift som alltid varit rörelsens centrum. Det finns alla skäl att gå tillbaka till det som EFS ledning sade 2014.

I öppna brev har vi var för sig mer utförligt framfört vår kritik och analyserat styrelsens skrivelse. Dessa dokument finns att läsa här.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Birger Olsson, EFS missionsföreståndare 1988-1992, Bertil Johansson, EFS missionsföreståndare 1992-2001

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.