Eldupphör nu!

Styrelsen för Sabeels vänner i Sverige

Rafah i Gaza på måndagen. Foto: TT

Vi vill mana hela kristenheten till bön och handling! Vi vill också mana alla fredsorganisationer och goda krafter att höja sina röster!

Vi, styrelsen för Sabeels vänner i Sverige - en kristen fredsorganisation med fokus på Israel- Palestina, ser nödvändigheten av en omedelbar vapenvila i Gaza. Sabeel är en palestinsk ekumenisk befrielseteologisk organisation som står upp för de förtryckta, arbetar för rättvisa och engagerar sig i fredsbyggande.

En vapenvila krävs för att kraftfulla ansträngningar ska ge möjlighet till fredsförhandlingar som leder till en rättvis och varaktig fred för både Israel och Palestina. Frågan om en tvåstatslösning har äntligen förts fram av ledande länder och politiker igen.

Palestinier har i 75 år ropat, vädjat, kämpat och längtat efter frihet. Vi som vid något tillfälle fått Israels tillstånd att besöka Gaza har förstått liknelsen med ett utomhusfängelse. De bilder vi nu dagligen ser visar på en ofattbar förstörelse och ett ogripbart lidande.

De flesta av Gazaborna har i hela sitt liv varit instängda tillsammans med 2,2 miljoner människor på en yta som motsvarar knappt 1/3 av Öland. Ungdomar har i alla år förvägrats arbete, studier eller kontakter utanför dessa gränser.

Sabeel har kraftfullt fördömt Hamas terrorattack den 7/10 som skördade mer än 1200 civila människoliv, och där fortfarande 136 personer finns som gisslan. Vi fördömer också kraftfullt den vedergällning som nu pågår från Israels sida. En vedergällning som hittills skördat mer än 27 000 människoliv varav 10 000 barn. TIOTUSEN BARN!! Dessutom med en obeskrivlig ödeläggelse - 80 procent av hus och hem, skolor, lokaler, moskéer och kyrkor liksom infrastruktur, är delvis eller helt demolerade.

Den lutherske prästen Munther Isaac från Betlehem skriver: ”Det är galenskap, det har blivit ett folkmord med 1,7 miljoner människor på flykt”. Frågan om folkmord behandlas nu av Internationella domstolen i Haag.

Dessutom har också våldet på Västbanken ökat. 372 palestinier, varav 94 barn, samt 10 israeler har dödats sedan den 7 oktober. Mer än 1200 palestinier har fördrivits från sina hem.

Bosättningarna, som är ett brott mot internationell rätt, byggs ut och våldet från bosättare mot palestinier har ökat kraftigt.

Vi vill mana hela kristenheten till bön och handling! Vi vill också mana alla fredsorganisationer och goda krafter att höja sina röster!

Sverige har tidigare visat ett engagemang för att få till stånd en lösning på denna konflikt som nu eskalerat till en humanitär katastrof.

Vi är övertygade om att det finns lösningar. På bådas villkor.

I närtid handlar det om vapenvila samt att biståndet till Palestina återupptas. De personer som deltagit i Hamas terrorattack skall lagföras och straffas men det är ovärdigt att bedriva kollektiv bestraffning.

Styrelsen för Sabeels vänner i Sverige
Lars-Inge Claesson, f d director vid SCSC i Jerusalem
Anita Brodén, f d riksdagsledamot
Elin Dellås, f d följeslagare
Marie Körner, präst i Svenska kyrkan
Martin Wikerstål, f d rektor och präst i Svenska kyrkan

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
Sten
"Palestinier har i 75 år...". Judar har i över 2000 år ropat och längtat efter sitt land Israel. Vilket FN-organ bildades för att stödja o hjälpa de judar som fördrevs från arabländerna? Nu visar det sig allt tydligare hur UNRWA är HamaSS samarbetspartner. Avskyvärt. IDF måste slutföra striden mot terrororganisationen HamaSS. För Israels skull. För den demokratiska världens skull.
Shalom
Antar att skribenterna menar att det är tid för HamaSS att kapitulera. Då blir det eldupphör.