Etiska och läromässiga frågor underordnade

Stefan Svensson, EFS styrelses ordförande Stefan Holmström, missionsföreståndare

REPLIK. Vi vill värna utrymmet att få tycka annorlunda. Därför är det inte positivt om det utvecklas en tystnadens kultur där vi tiger i frågor bara för att vi inte har samma åsikt, skriver Stefan Svensson och Stefan Holmström.

EFS styrelse har skickat ut dokumentet Samtalsunderlag och råd … mot bakgrund av frågan om vigsel av samkönade par. Bertil Johansson och Birger Olsson lyfter i sin insändare i Kyrkans Tidning nummer 24/17 kritik som vi vill besvara.

Dokumentet utgår från den hållning som EFS styrelse utifrån sin förståelse av Guds ord haft sedan länge: att värna äktenskapet mellan man och kvinna. Detta ser styrelsen som en huvudlinje i EFS. Styrelsen betraktar sig inte som läronämnd som för hela EFS räkning tar ställning i lärofrågor. Dokumentet är avsett som råd till dem som vill stå för EFS huvudlinje, eftersom sådana har efterfrågats, och vill förorda en praxis för de med pastoralt ansvar inom rörelsen. Det är viktigt att komma ihåg att det inom styrelsen, liksom inom EFS i stort, finns skillnader i bibelsyn, vilket framgår av dokumentet. Mångfald är en självklar del av vår rörelse. Detta gav styrelsen uttryck för till exempel 2005:

Vi vill värna utrymmet att få tycka annorlunda. Därför är det inte positivt om det utvecklas en tystnadens kultur där vi tiger i frågor bara för att vi inte har samma åsikt. Det är inte heller önskvärt att olika åsikter leder till splittring. Därför är det viktigt att vi visar respekt för att det finns olika synsätt … både bland medlemmar och anställda. Respekt innebär inte att man med nödvändighet delar åsikt. (ur EFS styrelses uttalande om Välsignelseakt 2005)

När det gäller styrelsens teologiska mandat konstaterar styrelsen att det finns teologiska aspekter på många frågor som rör EFS uppdrag, ideologi och verksamhet. Där har styrelsen och missionsföreståndaren ett ledningsansvar. Även tystnad innebär ett ställningstagande. Därför är det naturligt att styrelsen uttalar sig i enskilda frågor.

Styrelsen bejakar därmed, liksom både brevskrivarna och Svenska kyrkan:”att det inom kyrkan kan rymmas olika syn på äktenskapet” (Kyrkostyrelsen 2009:6)

Som alltid önskar styrelsen att sätta missionsuppdraget i centrum. Etiska och läromässiga frågor är viktiga men är underordnade kallelsen att förkunna Jesus Kristus som världens frälsare. Vår önskan är att EFS ska kunna bevara enheten även om vigselfrågan skapar spänningar.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Stefan Svensson, EFS styrelses ordförande, Stefan Holmström, missionsföreståndare

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.