Ett klokt beslut av biskopsmötet som vi stöttar fullt ut! 

Tomas Rosenlundh, Karin Janfalk  Öppen kyrka - en kyrka för alla
Vigselringar

Vi är inte färdiga med vigselfrågan, skriver debattörerna. 

 Foto: Rawf8

Glädjande att biskopsmötet tagit initiativ till utredningen om att pröva om villigheten att viga par av samma kön kan användas vid antagning och rekrytering.

Under ett antal år har frågan om vigselrätten varit en ständigt återkommande fråga i kyrkomötet och nu senast under 2022 års session. Vi är inte färdiga med vigselfrågan oaktat det handlar om att viga eller det som +Åsa nämner i artikeln, ”alla som skall bli präster måste bearbeta frågan, frågan måste ställas till kandidaterna”. 
 
Det glädjer oss att biskopsmötet tagit detta initiativ till denna utredning att pröva om villigheten att viga par av samma kön kan användas av domkapitel och församlingar vid antagning och rekrytering. Till det kommer att vi arbetar tillsammans, biskopar, kyrkomöte, kyrkostyrelse och  samtliga nomineringsgrupper. Det är positivt. Positivt är också att biskoparna i Västerås, Karlstad och Stockholms stift redan har tagit en tydlig ställning i frågan och vi tror och hoppas att fler stift nu kan följa efter.
 
Vi skrev i en motion om omprogrammering av sexuell läggning och könsidentitet till 2022 års kyrkomöte att vi stöttade biskopsmötets målbild att alla med glädje och av fri vilja skall viga par av samma kön. Vi vet att problemet för den skull inte är löst utan ligger många år bort om vi inte fortsätter agera i frågan. Därför är det ytterst positivt att biskopsmötet tar detta initiativ. 
 
Som ett stöd i arbetet kan utredningen dessutom lägga till motionen som vi skrev om omprogrammering av sexuell läggning och könsidentitet. Motionen antogs av kyrkomötet med bred majoritet och beslutet blev att Svenska kyrkan med självklarhet tar avstånd från all form av verksamhet som syftar till att ”bota” eller omprogrammera sexuell läggning och /eller könsidentitet. 
Den motionen kan utgöra en bottenplatta i utredningen eftersom beslutet är ytterst väl förankrat både i läronämnden samt i kyrkomötet. 
 
Vi ser fram emot utredningen och den kommande beredningen för kloka och gemensamma beslut framgent!
 
Tomas Rosenlundh
Karin Janfalk 
Öppen kyrka - en kyrka för alla
Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Hbtq Vigsel

Prenumerera på Nyhetsbrev

3 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Per
Löften och kompromisser från SvK är mao inte värda någonting. Bibel, bekännelse, tradition och historia är inte värt någonting. Den dag politikerna i kyrkomötet tycker att det är dags flr polyamori och månggifte kommer det införas.
Johan
Helt rätt Per och den dag kyrkomötet inte längre står ut med den patriarkala och kränkande bibeln så kommer en ny utgåva utkrävas för internt bruk i SvK där endast "rätt" texter finns med.
Classe
Bra jobbat 🙂