Fundamentalistisk tolkning hör inte hemma i skolsystemet

Sameh Egyptson forskare i Interreligiösa relationer vid Lunds universitet

DEBATT. Många svenska skolelever har inte fått samma demokratiska och allsidiga skolgång som andra svenska elever. Det är ett svek mot alla de som kommit till Sverige för att finna demokrati, jämlikhet och frihet, anser forskaren Sameh Egyptson.

Tv-programmet Kalla fakta som sändes igår, tisdag, visade hur elever vid Al-Azhar-skola i Vällingby delas upp efter kön: flickor i ett rum och pojkar i ett annat. Barnen delas på samma sätt när de åker skolans egen skolbuss. Pojkar sitter fram och flickor bak. Många frågar sig hur detta kan få förekomma i Sverige och andra ställer sig frågan om hur utbrett detta är.

Vissa vill förklara det som en isolerad händelse utan medverkan ifrån skolledningen. Detta är nonsens. Vi är många som inte glömmer flera SVT-program med avslöjanden om att moskéer i Sverige, tillhörande Islamiska Förbundet, har en fundamentalistisk tolkning av islam angående synen på kvinnor och homosexuella. Det är samma förbund som gång på gång bjuder in antisemiter och homofober som talare på konferenser. Islamiska Förbundet beskriver islam som "ett totalt levnadssätt som behandlar alla livets olika aspekter". I det här totalitära islamiska systemet har alltid flickor, kvinnor och icke muslimer varit underkastade.

Jag måste bekänna att jag var kritisk mot religiösa skolor under många år. Redan 2002 tog jag som religionsforskare initiativet till en konferens vid svenska institutet i Alexandria i Egypten. Jag ville sprida en saklig bild av hur en bred och allsidigt icke-konfessionell religionsundervisning fungerade i Sverige. Samtidigt ville jag ge ansvariga för svensk religionsundervisning en inblick i hur en konfessionell undervisning i egyptiska skolor fungerade i sekteristiska perspektiv.

Under konferensen gjorde vi ett studiebesök på Al-Azhars högkvarter i Kairo, det främsta muslimska teologiska lärosätet. Till min förvåning tog en av deltagarna från Sverige, Mustafa Kharraki, verksam inom ledningen i Islamiska Förbundet, upp frågan med Den stora imamen vid Al-Azhar huruvida de kunde ge stipendier till lärare på islamiska skolor i Sverige, så att de kunde ta efter de arabiska perspektiven och undervisningsmetoderna.

Jag blev förtvivlad eftersom jag vid min egen skolgång i Egypten hade sett hur muslimska barn fick förvrängda kunskaper om andra trosuppfattningar och blev indoktrinerade i en förnedrande syn på kvinnor och de otrogna.

De här åren i början av 2000-talet var de muslimska friskolorna aktuella i samhällsdebatten. Det talades om en öppning för ”en europeisk Islam” som vågade historiskt omtolka och ifrågasätta texterna. Socialdemokraterna och dess kristna gren, Broderskapsrörelsen, hjälpte de islamiska friskolorna, genom sina kommunala och politiska kontakter. Bidrag från wahabistiska och salafistiska bidragsgivare tillsammans med svenska skattemedel användes för att fylla en vision om en muslimsk identitet i det nya mångkulturella Sverige.

Någon europeisk Islam har vi dock inte sett till. Läromässigt bekänner sig de som driver skolorna till islamiska fundamentalistiska principer och de modiga muslimska lärda i Egypten som försökt sig på omtolkningar och textkritik har på grundval av yttranden från Al-Azhar, den institution som de svenska skolorna knutit lärokontakter med, blivit dömda till långa fängelsestraff för påstådd ”hädelse”.

Sedan 2013 har jag försökt att starta debatten i Sverige om den fundamentalistiska tolkningen för de islamiska urkunderna. Utan framgång. I tidningen Dagen skrev jag senast den 2 september 2016 en artikel och krävde Mahmoud Khalfi, en av de ansvariga för Al-Azhar-skolan i Sverige, om en teologisk förklaring för en artikel som han tillsammans med bland annat ärkebiskopen Antje Jackelen lät publicera på DN Debatt den 8 augusti 2016. Han vägrade svara på frågorna och skrev om mig "författaren är kopt och hatar islam och muslimer". Islamiska Förbundets ledning dödar all debatt om sin värdegrund och anklagar kritiker för spridning av islamofobiska föreställningar.

Statsminister Stefan Löfven är nu upprörd och kallar det som visades i Kalla Fakta för "avskyvärt".Tro & Solidaritet (dåvarande Broderskapsrörelsen) finns dock representerad i det socialdemokratiska partiets styrelse. Moderaterna kommer inte heller undan med ansvar, då de 2010 lyfte fram en av nyckelpersonerna bakom det islamiska skolsystemet, Abdirizak Waberi, till en riksdagsplats. Också Miljöpartiet, med dess ansvarige skolminister Gustav Fridolin, har förespråkat islamiska skolor. Svenska kyrkan slipper inte heller ansvar för de gemensamma projekt som bidragit till att förstärka Islamiska Förbundets ställning i Sverige.

Många har idag anledning att be många svenska skolelever om ursäkt för att de inte har fått samma demokratiska och allsidiga skolgång som andra svenska elever.  Det är ett svek mot alla de som kommit till Sverige för att finna demokrati, jämlikhet och frihet. Frågan är nu hur hela denna soppa ska lösas. Kanske det först är dags att erkänna att tanken om en europisk islam (som skulle skapas av islamister) var en illusion och att fundamentalistiska tolkningar inte hör hemma i det svenska skolsystemet.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Sameh Egyptson, forskare i Interreligiösa relationer vid Lunds universitet

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
2399

Lediga jobb