Häxprocesserna är en smärtsam och skamfylld del av kyrkans historia

Antje Jackelén ärkebiskop i Svenska kyrkan
Foto: Mikael M Johansson

Svenska kyrkan har redan tidigare tagit avstånd från häxprocesserna

REPLIK

Göran Andersson skriver (KT, 13/9) om kyrkans moraliska ansvar i häxprocesserna på 1600-talet och uppmanar företrädare för kyrkan att fördöma de historiska övergreppen.

Det är värdefullt att Andersson lyfter fram sin anmoder Ällas historia. Vi behöver påminnas om vad  det kan leda till när människor demoniseras och görs till syndabockar, såsom det skedde i häxprocesserna. Vi har en skyldighet att minnas historien och lära av den. Särskilt kvinnors historia som så ofta osynliggjorts behöver berättas.

Tillsammans med korstågen hör häxprocesserna till de mörkaste kapitlen i kyrkans historia. Det är oomtvistat att det skett fruktansvärda illdåd. Närstående angav varandra för makten, med tortyr och grym död som följd. Stat och kungamakt var visserligen aktivt inblandade och kyrkans män var inte endast drivande i hetsen utan bidrog också till att till sist stoppa den. Det bortförklarar dock inte kyrkans skuld och ansvar.

Svenska kyrkan har redan tidigare tagit avstånd från häxprocesserna. Uttalanden har gjorts till exempel av tidigare biskopen i Härnösand Tony Guldbrandzén och bekräftats av hans efterträdare. Nuvarande biskopen Eva Nordung Byström har betonat att lyhördhet inför det förfärliga som skett samt samtal och handlingar kring skuld och försoning är fortsatt viktiga. Präster och många andra företrädare för Svenska kyrkan har också gett uttryck för smärta över detta ohyggliga och kämpar mot mekanismer som demoniserar andra människor.

Det som Göran Andersson efterlyser har sagts många gånger om. Och jag säger det gärna igen:

Häxprocesserna är en smärtsam och skamfylld del av kyrkans historia. Vi kan och ska inte blunda för historien. Vi ska minnas offren och det är bra och viktigt att deras namn finns tillgängliga. Historien kan och ska bekräftas och illgärningarna fördömas.

Därutöver kan vi också hedra dåtidens offer genom att aktivt stå emot dagens häxjakter. Ropet ”bränn henne på bål” hörs nu igen, åtminstone på sociala medier. Patriarkala mönster, konspirationsteorier och drev får katastrofala följder även idag. Det börjar alltid med att demonisera andra, då som nu. Låt oss inte blunda för det utan se och agera!

Antje Jackelén
ärkebiskop i Svenska kyrkan

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.