Kärleksbudskapet är viktigast

Många av dem, som angripit Ulla Karlsson har skrivit att det hon skrev strider mot kärnan i kristendomen. Vad är då det viktigaste i kristendomen?

Ulla Karlsson intervjuades i förra numret av Kyrkans Tidning (16-17/10).
Ulla Karlsson intervjuades i förra numret av Kyrkans Tidning (16-17/10).
Jag utgår från vad jag lärt mig, när jag konfirmerades och i skolan. Jag är född 1945.
Jesus sade ungefär: Du ska älska din nästa såsom dig själv. Detta är hela lagen och profeterna. Detta innebär att kärleksbudskapet är det viktigaste och att det är en sammanfattning av allt i Bibeln. Det är mycket anmärkningsvärt att många tycker att Ulla Karlsson inte borde få vara präst för att hon liksom Jesus tycker att kärleksbudskapet är det viktigaste. Det är också anmärkningsvärt att många bestämt hävdar att det viktigaste är något annat än det Jesus framhöll som det viktigaste.

En del hävdar att kristendomen blir urvattnad, om den bara pratar om kärleksbudskapet. Dessa personer tycks i alla fall inte ha förstått kärleksbudets revolutionerande kraft. Jesus provocerade sin tids

Läs tidigare artiklar


Ulla Karlsson: ”Nu vet jag vad som är tabu i kyrkan”

Ulla Karlsson anmäls till domkapitlet

Korset som protest mot lidandet - Teologen Sofia Camnerin granskar försoningslärornas konsekvenser

auktoriteter och sade ”allt vad ni har gjort mot dessa mina minsta har ni också gjort mot mig” och han sade också att det är svårare för en rik att komma in i himmelriket än för en kamel att komma igenom ett nålsöga.
Denna penningdyrkan leder till hänsynslöshet mot sjuka och arbetslösa, till nedskärningar i vård, skola och omsorg, till tillväxtromantik, miljöförstöring och klimathot. Den leder också till att människor i fjärran länder dör av svenska vapen och svenska handelsregler. Att framhålla kärleken till nästan i en värld fylld av hat och hänsynslöshet är verkligen inget utslätat.

Detta betyder inte att jag håller med Ulla Karlsson om allt. Hon antyder att uppståndelse skulle vara orimligt för en modern människa. Naturvetenskapen vet att kroppen förmultnar när vi dör, men om det finns någon själ, som lever vidare, och vad som händer med den efter döden, vet modern naturvetenskap inget om. Problemet med en allsmäktig gud i en ond värld, har inte varit problem för mig sedan konfirmationsåldern. Jag ser inte Gud som allsmäktig, utan att det i världen pågår en kamp mellan ont (djävulen) och gott (Gud) och att det gäller för oss att bli ett redskap i det godas tjänst, att kämpa mot våld och förtryck, mot Mammondyrkan, mot det system där pengar är viktigare än människovärde.
Jesus sade: ”Ni har hört att det är sagt till de gamle, men jag säger er …”. På samma sätt bör vi kunna ifrågasätta gamla traditioner och utgå från det väsentliga – kärleken till nästan.

Stig Broqvist

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
26

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Göteborgs stift
Luleå stift
Göteborgs stift
Göteborgs stift
Stockholms stift
Göteborgs stift
Lunds stift
Uppsala stift