Låt oss debattera konkreta frågor

Lennart Hallengren, s

Posk, lägg ner kverulansen om vilka som bör få kandidera som nomineringsgrupp. Låt oss i stället mötas i debatt om konkreta frågor som är viktiga för Svenska kyrkan.

Den 19 september går medlemmarna i Svenska kyrkan till val av förtroendevalda. Förhoppningsvis kan vi få en intressant debatt om vad de olika nomineringsgrupperna vill med Svenska kyrkan. Men från Posks sida tycks det viktigaste budskapet vara att de inte gillar att vissa nomineringsgrupper ställer upp, nämligen Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna. En åsikt som framförts på bloggen på Posks hemsida nyligen. Detta eftersom de deltar som parti.

Därutöver deltar till exempel Miljöpartister i Svenska kyrkan, Liberaler i Svenska kyrkan, Borgerligt alternativ och Vänstern i Svenska kyrkan. När det gäller de senast nämnda verkar Posk inte ha avog inställning. En märklig hållning eftersom det endast är en formell skillnad. Oavsett om det är ett parti eller en grupp med en viss politisk hållning så är det ju tydligt vilka allmänna politiska värderingar gruppen har.

Socialdemokrater skulle till exempel kunna kandidera under namnet progressiva i Svenska kyrkan. Hade det varit en tillräcklig information till Svenska kyrkans medlemmar? Nej, naturligtvis inte.

Tvärtom är det tydligt att vissa nomineringsgrupper kandiderar under tydligt namn. Då vet medlemmen som ska rösta i kyrko­valet vilka grundläggande värderingar de har i samhällsfrågor och i frågor som berör Svenska kyrkan. Svenska kyrkan är en del av samhället.

Låt oss i stället få en diskussion och debatt om vad nomineringsgrupperna vill med Svenska kyrkan och tycker i konkreta sakfrågor. Problemet för Posk är väl att de inte kan ha för tydliga åsikter
eftersom de aktiva kan ha vitt skilda värderingar. Låt mig tydliggöra med ett exempel från Posks program för 2022–2025.

Under avsnittet Mångfald – en möjlighet står: ”Posk delar uppfattningen att Svenska kyrkan med sin lutherska äktenskapssyn kan rymma två olika uppfattningar i vigselfrågan utan att dessa blir kyrkoskiljande. Hur man ser på vigsel med par av samma kön ska inte heller ha någon betydelse för vem som erbjuds anställning inom Svenska kyrkan.”

Vi vet att detta är den syn som Svenska kyrkan har hittills. Men vilken är Posks inställning? Jag tolkar det som att Posk inte tar ställning eller inte vågar ta ställning. Det är upp till var och en som är vald på ett mandat för Posk.

När det gäller de nomineringsgrupper som också har allmän politisk värdegrund så är det enklare att veta vad de tycker i en fråga som denna. Den som röstar vet vilken åsikt nomineringsgruppen har i frågan.

Så till er i Posk, lägg ner kverulansen om vilka som bör få kandidera som nomineringsgrupp. Låt oss i stället mötas i debatt om konkreta frågor som är viktiga för Svenska kyrkan.

Lennart Hallengren, s
Stiftsfullmäktige i Lunds stift, kyrkofullmäktige i Malmö Husie församlingsråd i Malmö

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.