Månadsgivande ger stabil grund

Lars-Gunnar Frisk, Ordförande i Luleå stifts Globala råd
Foto: Marcus Gustafsson

Att ha många månadsgivare till Act Svenska kyrkan ger flera fördelar.

Insamlingsresultatet för Act Svenska kyrkans fasteinsamlingskampanj redovisades nyligen. 24,5 miljoner kronor insamlat, att jämföras med 30,6 miljoner förra året.

Det innebär en minskning med cirka 20 procent men med hänsyn till omständigheterna – den pågående coronapandemin – kan resultatet ses som överraskande bra.

Det har självfallet varit mycket svårt att genomföra lokala kampanjaktiviteter i det rådande läget, och församlingskollekter har rimligen gått ner kraftigt när gudstjänster ställts in eller firats med få deltagare.

Det kan antas att dessa bidrag till kampanjen står för större delen av minskningen, eftersom fasta bidrag från stift, församlingar och månadsgivare, rimligen påverkats mindre.

Att ha många månadsgivare till Act Svenska kyrkan ger flera fördelar. Det innebär ökad stabilitet i insamlandet, och bidrar till relationsbyggande och ökad kunskap och engagemang hos givarna.

Från Act Svenska kyrkans kansli görs insatser för månadsgivandet, men vi behöver öka våra insatser lokalt får att värva många nya sådana givare.

Låt den stundande sommarkampanjen för Act Svenska kyrkans arbete bli ett tillfälle då vi lokalt satsar rejält på ett kraftigt ökat månadsgivande!

Det innebär också att lämpligt understödjande material för en sådan delkampanj behöver tas fram centralt (blinkning till kansliet!). Här behöver också tydliggöras att månadsgivare räknas med i den lokala församlingens insamlingsstatistik för kampanjperioderna.

Lars-Gunnar Frisk
ordförande i Luleå stifts globala råd

 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.