När ni lämnar KyrkA stänger ni dialogen

Bror Holm förbundsordförande KyrkA

Vi känner inte igen oss i den bild ni beskriver, skriver Bror Holm, förbundsordförande i KyrkA, i ett svar till de representanter för stiftskretsen i Växjö som lämnat sina uppdrag och säger upp medlemskapet i KyrkA. 

Vi beklagar att merparten av kretsstyrelsen i Växjö stift har valt att lämna sina uppdrag i KyrkA. Vi känner inte igen oss i den bild ni beskriver, jämfört med vad som kom upp på det senaste ordförandemötet i december.

Artikelförfattarna säger i debattartikeln att kretsarna inte får prata. Det stämmer inte. Vi har dock sagt att vi inte främst ska föra en debatt offentligt. Vi har heller inte förbjudit en dialog. Det finns etablerade fora för den dialogen inom förbundet att använda.

Dialogen måste också vara i dubbel mening och gå båda vägarna. Dialog är två parter som lyssnar på varandra, som på ett ordförandemöte där alla kretsarna är inbjudna för gemensamma diskussioner med förbundsstyrelsen. Förbundsstyrelsens uppdrag är då att se till helheten och inte enbart enstaka kretsar. Men i och med att ni lämnar era uppdrag och KyrkA stänger ni dialogen.

Ni skriver att ni inte har fått den hjälp ni behöver. Men ni har alltid haft en ombudsman som stöd i ert fackliga arbete, dessutom en ombudsman med stor facklig erfarenhet.

Ni tror att KyrkA behöver gå in i ett större Saco-fack. Där har vi en annan syn. I dag äger vi själva i KyrkA frågorna. Om vi skulle gå upp i ett stort Saco-förbund kommer vårt inflytande att minska. Vi uttrycker förvåning över att ni vill släppa igenom ett minskat inflytande, dels genom att själva avgå som representanter för KyrkA , dels genom att vilja ingå i ett större förbund .

Hur mycket inflytande tror artikelförfattarna att de skulle få i ett förbund som har sitt fokus på andra yrkeskategorier utanför Svenska kyrkan? Det är allmänt känt att anställda och förtroendevalda i KyrkA är specialiserade på Svenska kyrkans frågor och verksamhet, vilket är unikt på svensk arbetsmarknad. Så kommer inte vara fallet i ett stort förbund.

Bror Holm
förbundsordförande
Kyrkans akademikerförbund

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.