Vi avsäger oss uppdragen och lämnar KyrkA

Representanter för KyrkA:s Växjökrets
Representanter från Växjökretsen väljer att avsägasig uppdragen i KyrkA. Foto: Marcus Gustafsson, Janerik Henriksson/TT

Vi kan inte underkasta oss en organisation som behandlar människor på detta sätt, skriver sju representanter för Kyrkans akademikerförbunds krets i Växjö.

De väljer nu att lämna sina uppdrag och säger upp medlemskapen i förbundet.

Vi tror att KyrkA behövs. Ett fackförbund som vill goda arbetsvillkor så att medarbetare med en anställning i Svenska kyrkan uthålligt kan göra ett gott arbete för Guds rike. Det kräver kunskap både om kyrkans särskilda förutsättningar, och särskilda svårigheter.

Med de förändrade förutsättningar Svenska kyrkan har framför sig behövs fackligt arbete mer än någonsin, inte minst i den stundande avtalsrörelsen. Förutsättningarna att vara kyrka, och att arbeta i kyrkan, är under förändring och därför under omförhandling. Det är en stor uppgift att ta ansvar för den omförhandlingen.

Den nuvarande ledningen i KyrkA är inte mogen den uppgiften. När vi har bett förbundet om hjälp för att kunna ta vårt ansvar inför medlemmarna har vi möts med nedlåtenhet och tystnad. När vi har gjort tydligt att vi tillsammans med andra kretsar vill att den rådande krisen i förbundet hanteras med ödmjukhet och handlingskraft, har vi mötts med hot.

När vi stannar upp inför detta inser vi att vi inte kan stå för eller vara medlemmar i en organisation där ledningen är så upptagen av att bevaka sin makt, att det går ut över både förtroendevalda och det fackliga arbetet. I många år har vi haft förtroendeuppdrag i KyrkaA. Nu väljer vi att frånsäga oss våra uppdrag och lämna förbundet.

Vi skulle gärna vilja tro på KyrkA, men nu har vi kommit till vägs ände. Vi kan inte underkasta oss en organisation som behandlar människor på detta sätt och genom sin ovarsamhet också gör kyrkan allvarlig skada.

Om KyrkA ska ha en framtid, behöver förbundet förändras i grunden. För långsiktig möjlighet att tillvarata medlemmarnas intressen, kunskaper och erfarenheter tror vi att KyrkA behöver gå in i ett större Saco-fack. Det skulle innebära en minskad sårbarhet och en större möjlighet att koncentrera sig på uppdraget.

Vi orkar inte längre vara kvar och arbeta för förändring. Vi har svårt att se hur nödvändig förändring skulle vara möjlig. Men om ett under skulle ske, skulle vi vara de första att vända tillbaka till ett fackförbund som behövs, men gått vilse.

Johanna Broselid
ledamot, tidigare ordförande Växjökretsens styrelse

Emmerly Hidling
vice ordförande Växjökretsens styrelse

Jonas Johansson
ledamot Växjökretsens styrelse

Erik Keijser
sekreterare Växjökretsens styrelse

Gustav Lundborg
tidigare ledamot Växjökretsens styrelse, sammankallande i kretsens valberedning

Stefan Sundelin
ledamot Växjökretsens styrelse

Linda Wennerholm
ledamot Växjökretsens styrelse

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.