Nationell fond kan vara en lösning

Helena Nordvall ledamot i kyrkomötet för Borgerligt alternativ

Kyrkostyrelsenborde få i uppdrag att upprätta en fond där pastorat och församlingar kan söka medel för att hålla våra kyrkor öppna.

 

Replik till seniorbiskop Koskinen som debatterade i Kyrkans Tidning nr 35, 2020.

Tack seniorbiskop Koskinen för din fina artikel där du debatterar för öppna kyrkor och skriver att ”en majoritet av kyrkorna faktiskt är stängda” och att ”ta lärdom av den smärta de stängda kyrkorna medför”.

Jag vet att öppna kyrkor är en uppgift för pastorat och församlingar lokalt. Dock är det så att de flesta av dessa inte har ekonomiska eller personella resurser att tillmötesgå önskan om öppna kyrkor. Det hänvisas också till risken för stölder, skadegörelse och vandalisering som gör att kyrkorna blir stängda under den tid när det inte sker någon verksamhet där.

I kyrkomötet har två motioner 2015:84 av Ola Isaksson med flera och 2018:16 av Karl-Gunnar Svensson uppmärksammat denna problematik om stängda kyrkor. I Egendomsnämndens betänkande 2015:5 hänvisas också till en fara att den kyrkoantikvariska ersättningen från staten kan reduceras om tillgängligheten till våra kyrkor som är det kyrkliga kulturarvet minskar.

För att minska stöldrisken och eventuell skadegörelse kan allt som är stöldbegärligt plockas bort eller förses med larmanordningar så att stölder inte kan genomföras. Olika försäkringsbolag kan säkert också göra en analys och komma med förslag hur de preventiva åtgärderna kan genomföras. Det viktiga är att vi ger alla som vill besöka våra kyrkor för att be, tända ett ljus eller bara sitta stilla en stund möjligheten i en öppen, inte stängd kyrka.

Därför vore det kanske en lösning att ha en nationell fond som pastorat och församlingar kan söka medel ifrån för att möjliggöra öppna kyrkor.

Kyrkostyrelsen kan kanske uppdras att upprätta en sådan fond att söka ifrån så att det är möjligt för pastorat och församlingar att hålla våra kyrkor öppna sommartid och även året runt på dagtid.

Helena Nordvall 
ledamot i kyrkomötet för Borgerligt alternativ (BA)
 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Kulturarv

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.