Politisk kyrka vid vägs ände

Så har man fått höra det igen. Ännu en vän har anslutit sig till den spretande grupp som funderar på att lämna Svenska kyrkan.

Vad ska man säga? Man kan be, förstås. Be att denna goda kraft får fortsätta att vara just det, en god kraft. Här. Att den Helige Ande visar en väg, inte bort från det svåra, utan igenom.

Ändå går det inte att bortse från det problem som dessa potentiella konvertiter utgör. Eller rättare: de är ju symptom på problemet. Har vi en lösning? Vill vi bemöda oss om att hitta en lösning?

Tycker vi att de här människorna är viktiga arbetare i vingården, värdefulla medlemmar i familjen – eller är de besvärligt dödkött som vi lika gärna slipper?

Vad är det då de säger? De talar om torftigt liv i församlingen, att de är trötta på att år ut och år in leva på andlig svältkost. De längtar efter god undervisning, efter fördjupning i sin tro. De längtar efter en fullödig, genomtänkt gudstjänst. De längtar efter en gemenskap av heliga, vänner att vandra på vägen tillsammans med, med vilka man kan dela glädje och sorg i livet, med vilka man kan be och lovsjunga. De är andliga barn som söker mödrar, fäder i tron.

Vad är de symptom på? De visar att den politiska kyrkan nått vägs ände. De visar att de många aktiviteterna till trots är det inte alltid så mycket som verkligen händer, av sådant som borde hända: att människor kommer till tro, blir lärjungar, lär känna Jesus som Herre, Mästare, vän. De visar att våra många pampiga, påkostade byggnader och vår elaborerade organisation till trots är vi en på många sätt fattig kyrka, ett vildvuxet stycke land vars trädgårdsmästare inte alltid har vare sig kunskapen, viljan eller hjärtat på rätta stället för att få trädgården att blomstra.

Vilken är lösningen? Frimodig kyrka längtar efter att Svenska kyrkan ska bli en blomstrande trädgård. Vi är övertygade om att Gud har en alldeles särskild tanke med kyrkan i Sverige och att Svenska kyrkan har särskilda förutsättningar för att nå människor i vårt land. Vi längtar efter en trovärdig kyrka – fri från partipolitik. En kyrka nära människor – för alla som längtar. En hoppfull kyrka – med Jesus i centrum.
 

Anna Sophia Bonde
inspiratör Frimodig kyrka
Jan-Anders Ekelund
ordförande Frimodig kyrka

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.