Rimligt med krav på att kyrkans personal vaccinerar sig

Stephan Gullberg, diakon, Stockholm

Är det inte rimligt att kräva att personal som möter utsatta grupper är vaccinerad mot covid19?

När covidrestriktionerna har trappats ner i höst har våra församlingar kunnat återstarta det mesta ungefär som en vanlig höst: Barn- och konfirmandgrupper möts, diakonins träffpunkter för äldre öppnas, vi börjar fira gudstjänster på äldreboenden, begravningar, bröllop och dop får åter dra många deltagare, alla församlingarnas körer repeterarar och framträder, gudstjänstdeltagandet ökar, samtalsgrupper för sörjande drar många deltagare efter ett pandemipausår, antalet enskilda och själavårdande samtal ökar.

I en stor del av dessa aktiviteter är deltagarna äldre. Många är 70+, 80+ och 90+. Trots detta saknas i kyrkan den diskussion som nu är högaktuell inom främst äldre- och sjukvården; är det inte rimligt att kräva att personal som möter utsatta grupper är vaccinerad mot covid19?

Det har gått en månad sen socialministern slog fast att inget hindrar arbetsgivare från att fråga sin personal vilka som är covidvaccinerade, men detta verkar inte ske inom Svenska kyrkan i någon större omfattning.

I Region Stockholm slogs det 8 oktober fast att vårdpersonal som inte covidvaccinerar sig kan komma att omplaceras.

Vore det inte rimligt att Stockholms stift och biskop Andreas gick ut med en liknande uppmaning till stiftets församlingar?

Att församlingarna inte ska låta ovaccinerad personal ha arbetsuppgifter där man möter personer som är 65+ eller på något annat sätt tillhör en grupp som ska skyddas från smitta. D v s att så långt vi som kyrka kan, erbjuda covidsäkra gudstjänster, begravningar, bröllop, dop, samtalsgrupper, träffpunkter, själavårdande samtal etc där församlingen garanterar att all medverkande personal är vaccinerad mot covid19.

Stephan Gullberg,
diakon Stockholm

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.