Ring i klockorna för att rädda Vänern

Gunnar Lundquist, Hans Mannefred
Foto: TT

Vi uppmanar biskopen i Karlstad att låta kyrkklockorna ringa för att visa hur viktigt det är att värna om Vänern

Carl von Linné anses av många var den mest kända svensken genom tiderna. Han initierade begreppet ekologi, läran om samspelet i naturen.

Visst är det så att Carl von Linnés lära kan rädda Vänern. År 2012 ringde kyrkklockorna runt Vättern och vårdkasar tändes runt sjön för att påminna om fara.

Vättern och Vänern har det gemensamt att sjöarna mår inte bra. Miljöbovarna runt sjöarna är orsaken.

För några år sedan var vi som skriver detta debattinlägg med på en naturpromenad i Karlstad, där biskop Sören Dalevi och Anders Arborelius, biskop och kardinal i Katolska kyrkan deltog. Det blev ett minne för livet för oss och naturligtvis även för de andra deltagarna.

Nu uppmanar vi Sören och Anders att låta kyrkklockorna i sina kyrkor runt Vänern ringa för att visa hur viktigt det är att värna om Vänern. Likaså kan vårdkasar tändas precis, som man gjorde förr i tiden, då man varnade för fara, exempelvis krig.   

Bön ska ske runt Vänern - för Vänern. Bönen ska inte bara handla om det lokala utan även det globala. Idag är det nästan en miljard   människor i världen, som inte får rent vatten varje dag.

Sören och Anders står upp för folkbildningen och just folkbildningen kan vara en lämplig aktör i sammanhanget; för att i studiecirklar och föreläsningar ta upp frågan om Vänerns miljösituation i dag och i framtiden. Frågan om Vänerns framtid handlar om barnens framtid. Det är därför vi ska be om rent vatten i sjön. Kom ihåg: Framtiden börjar i morgon!

Svenska Kyrkans studieförbund SENSUS och Katolska Kyrkans Studieförbundet BILDA bör involveras i folkbildningsarbetet. Även folkhögskolorna runt Vänern bör vara med i folkbildningsinsatsen för att värna Vänern, som tillsammans med Göta Älv är en dricksvattentäkt för 800 000 människor.

Vi hoppas nu att Svenska Kyrkan och Katolska Kyrkan med bönen som redskap rädda Vänern.

Det är också vår förhoppning att de som törstar efter kunskap om sin älskade sjö Vänern, ska släcka törsten genom folkbildningen.

Folkbildningsinsatsen kan gå under parollen: “Folkbildning till alla - om vatten till alla”. Folkbildningen står för vi - inte ni.

Nu räddar vi Vänern.

Gunnar Lundquist
Naturfotograf/fd ordförande i Rädda Vättern

Hans Mannefred
Folkbildare/samhällsdebattör

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.