Låt kyrkklockorna ringa runt Vättern 

KG Hammar, tidigare ärkebiskop, Hans Mannefred, samhällsdebattör
Arkivbilder. Foto: Stefan Jerrevång/TT, Martina Holmberg / TT

Försvaret förstör vattnet i Vättern och livsmiljön för fisken. Biskoparna Modéus, Bonnier och Dalman borde kliva fram och ta initiativ för att rädda Vätterns vatten. Uppmaningen kommer från KG Hammar och Hans Mannefred.

För några år sedan ringde kyrkklockorna runt Vättern för Vätterns framtid, som är barnens framtid. Detta bör ske igen. Vi uppmanar därför biskoparna Modéus att ta initiativ till detta. Fredrik är biskop i Växjö stift och Martin  är det i Linköping stift.

Dessa herrar är uppvuxna i Jönköping nära Vättern och det förpliktigar. Uppmaningen är också riktad till Åke Bonnier, som är biskop i Skara stift och till Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift. Inom dessa fyra stift finns det kyrkor som kan ingå i begreppet kyrkor runt Vättern. 

Precis som förra gången det begav sig (året var 2012), så kan vårdkasar också tändas runt Vättern för att påminna om den fara som Vättern utsätts för. Det värsta är att försvaret som borde vara till för att försvara Vättern, sysslar med att förstöra Vättern.

Det hedrar Vätternvårdsförbundet, som består av kommunerna och Länsstyrelserna runt Vättern att de äntligen slagit näven i bordet; när det gäller Vätterns nuvarande förhållande. De säger nej till att försvaret nu ska få dränera flygplatsen i Karlsborg. Brandskummet som finns där ökar PFAS-värdena.

PFAS-värdena kan vara det som gör att vi inte längre kommer att få äta laxen och rödingen från Vättern. Om ribban höjs genom sänkta värden för de gifterna som finns i fiskarna och uppmätta höjda värden för fiskarna, så kan det bli så att fisken inte alls får ätas inom EU. Idag har vi i Sverige ett undantag, men det kan tas bort i en sådan situation.  

Det är därför ingen överdrift att påstå att försvaret är en fiende till fiskarna i Vättern.

Nu när det diskuteras att ge försvaret en större kostym från dagens nivå på cirka 54 miljarder till 84 miljarder 2025, vilket innebär en ökning 30 miljarder, så är det dags att kräva att försvaret ska bli klimatsmarta och sluta att agera som de värsta miljöbovarna.

Försvaret är inte en del av Guds skapelse, men det är fiskarna, fåglarna och människorna. Något att tänka på för oss alla.

Flytta försvarets skjutövningar till Älvdalens skjutfält. Och tillåt inte Nato öva ovanför Vättern. Vi säger precis som Palme gjorde på sin tid: Ja till FN och nej till Nato. Och vi vill att Försvarsmakten tar bladet från munnen och berättar vad som finns i Natos ammunition.

Finns det exempelvis bly?  

Det är nästan en miljard människor i världen som inte får rent vatten varje dag. Vatten till alla är en global fråga, men även en lokal sådan. Vi som tror på Gud  bör slå vakt om det och naturligtvis alla andra goda krafter i världen.

Arbetarnas Bildningsförbund och  andra aktörer inom folkbildningen är viktiga för att ge insikt om hur det står till med Vättern idag. Och fokus ska vara på Vätterns framtid.

Vi behöver vatten i duschen och vattenkranen. Idag är det 250 000 människor som får sitt vatten från Vättern. Fem kommuner i Örebro län planerar också för att ta sitt vatten från Vättern. I framtiden kan det var så att Stockholms innerstad och övriga Mälardalen får sitt vatten också från Vättern.

Den kyrkliga verksamheten behöver också vatten. Exempelvis utan vatten, så blir det inget dop

Vi avslutar detta debattinlägg med devisen “Rädda Vättern i Jesu namn”, som också är namnet på en sång som frälsningssoldaten Berth Anderson skrivit. 

KG Hammar
tidigare ärkebiskop, gästprofessor i teologi vid Lunds universitet

Hans Mannefred
folkbildare/fristående samhällsdebattör

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Försvarsmakten

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.