Sturmark vs Wejryd

Tidskriften Humanisten har debattören Christer Sturmark som chefredaktör. Han är också ordförande för förbundet Humanisterna, som ger ut tidningen.

I början av varje nummer finns en längre intervju där Christer Sturmark själv sköter utfrågningen. Ofta den mest läsvärda artikeln, även om det ibalnd blir uppenbart att han sitter på flera stolar samtidigt. Det är som om ärkebiskop Anders Wejryd agerade reporter, chefredaktör och kyrkoledare på samma gång.

Mest spännande blir det när Christer Sturmark väljer att intervjua någon som ger tuggmotstånd, när det uppstår en riktig dialog. I senaste numret, nr 4 2007, är det just Anders Wejryd.
Det blir ett samtal om gudsbild, personlig tro och synen på under.
På frågan om Anders Wejryd tror att Jesus gick på vattnet i fysisk mening eller om det ska ses som en metafor, svarar ärkebiskopen;
”Jag tror att han antagligen gjorde det, men för mig är det väldigt viktigt att försöka tolka, vad denna händelse kan ha för metaforisk mening. För mig är undret inte så viktigt. Är det Gud som är Gud, så hoppar han väl över skaklarna ibland han också.”
I många frågor tänker de olika. Men i några fall är Christer Sturmark och Anders Wejryd helt överens. Svenska kyrkan borde inte ha vigselrätt och det har skett en olycklig sammanblandning av religion och politik under president Bush i USA.
På många sätt ett spännande samtal. Synd att Sturmark inte kan låta bli att ge Wejryd en känga för hans ”tolerans” i tidningens ledare. Den passningen hade vi gärna sett i intervjun.

Dag Tuvelius

,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
26

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Göteborgs stift
Luleå stift
Göteborgs stift
Göteborgs stift
Stockholms stift
Göteborgs stift
Lunds stift
Uppsala stift