Det är inte vi som arrangerar Eurovision Song Contest

 Gunilla Hallonsten kyrkoherde i Svenska kyrkan Malmö

Gunilla Hallonsten. Foto: Marcus Gustafsson och Jessica Gow/TT

Replik. Vi är kyrka mitt i det komplexa – det är en del av huvuduppdraget för att på djupet kunna bidra till fred och rättvisa för alla som lider i världen.  

REPLIK på debattartikeln Svenska kyrkan i Malmö, tänk om och förkunna fred! (KT 6/5).

Under Eurovisionveckan arrangerar Svenska kyrkan Malmö fredssamtal och kärlekens, nådens och fredens budskap manifesteras på flera platser runt om i staden – också genom många av de tusentals människor som reser till Malmö från hela världen för att delta i Eurovisions huvudsyfte att förena människor genom musik och glädje på fredliga sätt. Vid invigningen sjöng 140 barn från Malmö om mänskliga rättigheter. Alla barn har rätt till fred.

Svenska kyrkan Malmös vision är Ett enda bröd – en enda mänsklighet. Ur denna vision artikuleras uppdraget att verka för försonad mångfald i staden. Det innebär ett grundläggande arbete för fred och rättvisa på många olika sätt och i skilda sammanhang. Som en del av Kristi kyrka i världen bär vi uppdraget att sprida evangelium och befrielse för alla i vår stad. Vi tar avstånd från våld och krig och står inte bakom någon enda person, grupp eller regim som utsätter medmänniskor för vedergällningar eller annan form av hat- och våldsuttryck. Vi kräver att eldupphör genast ska ske där krig och våldshandlingar äger rum, vilket vi som kyrka på olika sätt uttrycker och manifesterar – både högljutt och lågmält.

Svenska kyrkan Malmö arrangerar inte Eurovision Song Contest, varken i Malmö eller på några andra platser i världen. Vi är heller inte delaktiga i EBU:s program eller är en del av deras beslutande organ. Vi är högst medvetna om komplexiteten som är närvarande denna schlagervecka, då olika TV-bolag tävlar i musik. Vi är kyrka mitt i det komplexa – det är en del av huvuduppdraget för att på djupet kunna bidra till fred och rättvisa för alla som lider i världen.  

 Gunilla Hallonsten, kyrkoherde i Svenska kyrkan Malmö

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.