Svenska kyrkan i Malmö, tänk om och förkunna fred!

Nathalie Olivefalk präst

Folkfest i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT och privat

Nathalie Olivefalk uppmanar Svenska kyrkan i Malmö att omvärdera sitt deltagande i Eurovision Song Contest.

"Som en aktiv kulturbärare i staden har Svenska kyrkan Malmö program i samband med Eurovisionveckan under Malmö stads budskap "United by Malmö". Upplev glädjen, musiken och gemenskapen i Malmös kyrkor."

Detta går att läsa på Svenska kyrkan i Malmös hemsida. Är kyrkan i första hand en kulturbärare? Finns vi till för att få så många besökare som möjligt?

Nej! Svenska kyrkan är Kristi kyrka, en plats och ett tecken för fred, nåd och kärlek.

Eurovision Song Contest pågår den här veckan i Malmö, och så även alla festliga evenemang runtomkring. Att tillåta Israel att delta i tävlingen är djupt beklagligt, och omoraliskt. Varför fortsätter vi att hålla Israel om ryggen? Att stå upp för fred och ett eldupphör är inte detsamma som att vara antisemit. Ett eldupphör är det första riktiga steget till fred, och vi i omvärlden måste ta alla tillfällen i akt som vi får. 

Om Svenska kyrkan i Malmö i första hand identifierar sig som kulturbärare är vi helt fel ute. Hur kan vi fortsätta låtsas som att allt är som vanligt, skratta och göra affärer, när det palestinska folket dör dagligen i svält och bombningar?

Vakna! Du och jag kan påverka opinionen så att ett första steg mot ett eldupphör tas. Svenska kyrkan i Malmö borde ägna dagarna under ESC åt fredsmanifestationer i första hand. 

Israel bör inte tillåtas att medverka, med anledningen av den vedergällning som utövas mot det palestinska folket. Men istället tillåter vi Israel i tävlingen och gör det förbjudet att flagga med den palestinska flaggan. 

Vi har genom historien frågat oss hur förintelsen var möjlig, nu har vi fått ett svar. Blundar man för sanningen tillåts fruktansvärda brott i krig att äga rum. 

Svenska kyrkan i Malmö; tänk om! Som Kristi kyrka ska vi förkunna fred och inte glömma någon endaste som lider. Vi ska kämpa för fred; och ett vapenembargo mot Israel. Så att lidandet får ett slut och en riktig folkfest för fred kan ta vid. 

 

Nathalie Olivefalk, präst 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

15 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Per
Varför fortsätta hålla Hamas och annan muslimsk terror om ryggen? Uppmana Hamas att kapitulera eller låt Israel besegra dem på riktigt!
Henric
Nathalie, jag reagerar starkt över din formulering: "Vi har genom historien frågat oss hur förintelsen var möjlig, nu har vi fått ett svar. ". Du relativiserar nazisternas industriella förintelse av judar under Andra världskriget. Jag kan för all del tänka mig att israeliska soldater kan ha begått brott mot krigets lagar - och dessa skall förstås uppmärksammas, utredas och bestraffas. Men att påstå att Israel ägnar sig åt ett folkmord som påminner om Auschwitz, det är för magstarkt för mig! För övrigt är det en israelisk artist som tävlar i Eurovision - inte den israeliska staten. Jag anser att det finns skäl att låta artisten få tävla.
Fredrik
Att man avhumaniserat judar till en så pass nivå att de inte har rätt att försvara sig själva är snarare något som ger förståelse för hur nazi-Tyskland kunde ske. Den moraliska kompassen är mer än lovligt skev.
Krister D
Bra skrivet, Nathalie Olivefalk! Jag håller helt med dig!
Kerstin Wimmer
Stort tack Nathalie för ett mycket viktigt inlägg!
Artikelförfattaren har i en rad artiklar och insändare under senare tid gått till angrepp mot staten Israels svar på den antisemitiska pogrom som terrororganisationen Hamas utförde den 7 oktober där 1200 oskyldiga avrättades. Hamas (med stöd av Iran m fl) vill inte ha fred utan de vill utplåna staten Israel och helst även de judar som lever där. Det är inte "vi" som tillåter Israels deltagande utan EBU som arrangerar tävlingen och det är de som har regler om att enbart deltagande nationers flaggor får visas. Det vet naturligtvis skribenten. Att sedan komma med vaga associationer till "Förintelsen" - dvs historiens hittills största planerade folkmord - är absurt. Israels krigföring har med rätta kritiserats och ifrågasagts även av invånarna i demokratin Israel (om man som palestinier skulle ifrågasätta Hamas skulle man förmodligen nästa dag bli en av de mänskliga sköldar som terroristerna gömmer sig bakom). Svenska Kyrkan ska kämpa för rimlig och rättvis fred - och har i dess ledning insett komplexiteten och svårigheten att hitta lösningar på denna konflikt till skillnadd från många andra,
Torbjörn Rundström
I Rom 11 1- 31 verser undervisar Paulus om hur vi ska vara, tänka och agera mot judarna. Någon form bojkott mot Eretz Israil ingår inte i den bibeltexten. Sedan kan man tycka att Svenska kyrkan skulle ägna sig mer är att predika behovet av personlig frälsning men inte på Israels bekostnad.
Karin
Tack Nathalie för din artikel! Väl formulerat - att vara kyrka är i första hand att vara Kristi röst i världen. När tiotusentals människor dödas och barn svälter ihjäl - Vad skulle Kristus gjort? Det är frågan vi borde ställa oss.
Sören A
Det är sådana här präster som inte ser längre än näsan räcker son gör att jag är glad att jag lämnat svenska kyrkan.
Mats
Du behöver läsa på lite om vilka regler som gäller och var de är tillämpbara. Det är EBU som bestämmer vem som deltar. Deras regler baseras på om det finns fria möjligheter för medlemsbolaget, dvs det israeliska public service-bolaget som ingår i EBU, att agera som ett fritt och oberoende mediebolag. Och det är EBU som bestämmer vad som får förekomma i de arenor som används för deras evenemang. I den offentliga miljön gäller våra vanliga regler om yttrandefrihet och symboler. Men det första steget för att uppnå fred i Gaza bör vara att uppmana terrororganisationen Hamas att frige gisslan och medverka i förhandlingar.