
Skogsutredningen hade många goda delar, men också en del mindre goda delar, skriver debattören.
Hela utredningen och hela debatten utgår från en felaktig föreställning om ett samlat skogsinnehav som inte existerar. Det är församlingar som äger skog.
Man kan ha en mängd olika uppfattningar om skogsutredningen. I demokratisk ordning har man kunnat framföra dessa i utrednings- och svarsförfarandet. Jag hoppas att både KG Hammar och Antje Jackelen har gjort detta. Det är under alla omständigheter anmärkningsvärt att dessa nu, som det tycks, söker att utifrån sina tidigare respektive maktbaser som fd. ärkebiskopar, torpedera det arbete som nu pågår med att sammanställa resultaten av utredningen.
Agerandet skulle faktiskt kunna beskrivas som djupt odemokratiskt: en utredning har gjorts. Svar och synpunkter har inhämtats. Innan dessa har sammanställts och presenterats väljer några fd högt uppsatta företrädare att torpedera processen Det är illa. Mycket illa.
Skogsutredningen hade många goda delar, men också en del mindre goda delar. En sak som inte kom fram i särskilt stor omfattning är frågan om ägandeförhållandet kring ”Svenska kyrkans skog”. Vad gäller då om denna?
Saken är följande: Svenska kyrkan har ingen skog! Hela utredningen och hela debatten utgår från en felaktig föreställning om ett samlat skogsinnehav som inte existerar. Det är vare sig Svenska kyrkan eller de olika stiften som äger någon skog, utan det är olika församlingar som äger skog. De olika stiften förvaltar och brukar ett skogsinnehav som tillhör de olika församlingarna. Punkt. Förstår man inte detta har man inte förstått något gällande Svenska kyrkan och skogen – och bör heller inte uttala sig.
Själv representerar jag ett mindre pastorat med ett procentuellt ganska stort innehav i de sk. prästlönetillgångarna – förvaltningen av skogs- och jordbruksfastigheter. Det låter väldigt fint när både KG Hammar och Antje Jackelen talar sig varma för ett skogsbruk som de i sak sannolikt inte har en susning om, egentligen – men konsekvenserna av skogsutredningen hamnar inte hos dem, utan här lokalt, i mitt pastorat, bland mina församlingsbor, bland mina medarbetare, i vår lokala verksamhet.
Markus Hagberg,
kyrkoherde i Södra Kållands pastorat, prost
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.