Tre tips för en grönare och mer välsignad jul

God jord kristna för miljö och rättvisa

Sänk kraven. Se över julbordet. Bjud in andra. Det är några konkreta tips fyra företrädare för God Jord - kristna för miljö och rättvisa - ger inför den stundande julen.

Som kristna har vi alltid ett hopp och en ljus framtid. Vi kan ständigt vila i nåd, kärlek och förtröstan. Just därför kan vi ur den nåden och kärleken hitta glädjen i att göra gott för den här världen. Vi på God Jord tror att vi behöver fundera över vad julen egentligen handlar om och innebär.

Det är svårt att missa klimatförändringarna som ångar på snabbare än ett X2000-tåg (och tyvärr helt utan förseningar eller tekniska problem). 700 fler människor än vanligt dog i somras i Sverige på grund av den extrema hettan. Aldrig i modern tid har vi haft en så varm sommar. I Kalifornien har deras dödligaste skogsbränder någonsin just härjat och över hela norra halvklotet har vi slagit temperaturrekord under året.

Vi kan inte släppa hoppet om att vi kristna, som är kallade till att vårda skapelsen och älska våra medmänniskor, ska ta ett gemensamt beslut att hoppa av det ständigt accelererande tåget som leder den här jorden mot fördärvet. Att vi tillsammans ska bestämma oss för att oavsett hur bekväm resan hittills har varit eller vilka av våra medpassagerare som väljer att sitta kvar, räcker det för oss nu. Hit men inte längre.

För att skapa en godare jord behöver vi göra en hel del förändringar i vår livsstil och varför inte börja med att skapa en godare jul? Vi vill därför ge dig lite konkreta tips på hur du kan göra din jul grönare, lugnare, och i och med det, mer välsignad.

Tips nummer ett: Sänk kraven

Bara för att din jul alltid har sett ut på ett visst sätt, med särskilda rutiner och måsten, betyder inte det att den alltid måste se ut så. Sätt er ned, tillsammans som familj, och fundera över hur ni egentligen vill fira?

Hur skulle Jesus vilja att vi firar Hans födelsedag? Behöver alla verkligen köpa presenter till alla eller räcker det med att ni delar upp det så att alla får en present? Kanske skulle ni alla må bra av att istället för presenter göra en aktivitet tillsammans? Låt varje person berätta vad de känner sig som mest stressad över och försök hjälpa varandra till att minimera måsten och därmed sänka kraven. 

Tips nummer två: Se över julbordet

Måste ni verkligen ha alla rätter på julbordet? Vilka är det som flest tycker om och gillar? Behåll dem och ta bort de rätter som mest finns där “för att de alltid gjort det”. Av de rätter som ni vill ha kvar, hur går det att göra dem mer klimatsmarta och schysstare?

Ledord att gå efter är: mindre kött, mer grönt, rättvisemärkningar och så närproducerat som möjligt. Börja läs på förpackningarna och undvik saker som det står palmolja på. Vi på God Jord tror att mat smakar bättre när vi kan äta det vi har på tallriken med gott samvete utan att bidra till uppvärmda hav eller skövling av regnskogar.

Tips nummer tre: Bjud in

Med sänkta krav och grönare (och därmed billigare) julbord finns större möjligheter att bjuda in någon ny. Kanske någon som är ensam eller som aldrig varit med och firat jul innan? Kom ihåg att gästfrihet inte innebär fläckfrihet och att även gäster kan hjälpa till med disken.

Det kan kännas hopplöst att sluta flyga när folk flyger mer än någonsin, eller källsortera när haven ändå fylls av plast. Men istället för att ge upp, sätta på oss skygglapparna och ignorera det faktum att jorden sakta men säkert håller på att förändras kan vi som kristna vara det ljus vi är kallade att vara.

Be till Gud om hjälp att förenkla vår livsstil. Hedra Gud med allt vi är och låta tron genomsyra hela livet, inklusive mat, konsumtion, resor och hur vi väljer att fira jul. Först Jesus. Först nåd. Sedan en jul med grönare julbord, djupare samtal, sång och kreativitet, mindre julklappar och stress. Plastförpackningar som hamnar på rätt plats i källsorteringen och tid för det som vi faktiskt är kallade till: att leva i gemenskap med Gud och varandra.

Tåget accelererar med ännu en växel, köpcentrumen slår säljrekord ännu ett år, charterresorna till Thailand fortsätter att gå och vad gör vi?

Vi tar varandras händer, försöker att inte titta på träden som passerar utanför tågkupén med en hisnande fart eller påverkas av de medpassagerare som lugnt sitter kvar på tåget. Hit men inte längre. Är ni redo?

Ett, två, tre:  Hoppa!

Frida Hagård
Johannes Widlund
Jacob Schönning
Micael Grenholm
God jord - kristna för miljö och rättvisa

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
God jord, kristna för miljö och rättvisa

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.