Utesluten av ÖKAs hårda politisering

Nils Olof Ericsson Sankt Pauli församling

Den nuvarande ÖKA-ståndpunkten är att inga präster som inte själva viger samkönade par ska kunna godkännas som sökande till någon annan tjänst, skriver Nils Olof Ericsson, tidigare med i Öppen kyrka.

Jag vill ge min personliga syn på ÖKA:s politiskt orienterade inriktning. I slutet av 2016 hade jag varit medlem i ÖKA (Öppen Kyrka) i 13 år, aktivt arbetande både lokalt som kyrkorådsordförande i Sankt Pauli församling och flera år i olika ledande uppdrag i Göteborgs samfällighet.

I oktober 2016 beslöt dock ÖKA:s riksstyrelse att jag inte hör hemma som representant för den nomineringsgruppen. Samma beslut meddelades till två andra från ÖKA som liksom jag ”röstat fel” i tillsättningen av den som ska bli ny kyrkoherde i Örgryte pastorat, när fyra församlingar går samman.

Gruppen som fattar sådana beslut representerar de fyra församlingarna och kallas IDAU, Indelningsdelegerades Arbetsutskott.

Jag citerar det officiella brevet till mig personligen från ÖKA:s ordförande Margareta Karlsson, eftersom ÖKA valt att inte utåt klargöra det beslut som fattades.

”Det är min plikt att meddela att ÖKA:s Riksstyre vid sammanträde 2016-10-29 beslutat att uppmana dig lämna de uppdrag du har för ÖPPEN KYRKA inom Svenska Kyrkan.

Bakgrunden är att du i Örgryte pastorats IDAU röstade för att tillsätta en kyrkoherde som inte själv viger par av samma kön. Styrelsen har konstaterat att du i denna fråga agerat på ett sätt som klart strider mot ÖPPEN KYRKAs stadgar (§2) och program.”

Vi var tre från ÖKA och två andra i IDAU som efter noggrant arbete med intervjuer, hörande av många referenspersoner och kollande av tillgängliga fakta fattade vårt beslut. Den vi valde är duktig, ärlig och uppskattad, men har enligt ÖKA:s politiska principer det allvarliga felet att han inte själv viger samkönade par. Däremot har han inga problem att ordna så att en annan präst viger, det finns hos honom inte skymten av ”intolerans” mot homosexuella, tvärtom.

Men den nuvarande ÖKA-ståndpunkten är att inga präster som inte själva viger samkönade par ska kunna godkännas som sökande till någon annan tjänst. Totalstopp ska råda där ÖKA har kyrkopolitisk makt. Om en ÖKA-medlem i något beslutande organ röstar på annat sätt så bör medlemmen lämna sina uppdrag i kyrkan.

Jag är själv mycket glad över att samkönade par kan vigas i vår kyrka, ett fint och klokt beslut som vi har all anledning att fästa stort värde vid. Det är givetvis också självklart för kyrkan att inga former av diskriminering accepteras, där ligger en viktig bedömning vid alla anställningar.

Men att vid tillsättning av olika tjänster ha avgörande krav på ”rätt ståndpunkt” i politiskt anknutna frågor, det blir för vår kyrka en orimlig och negativ hållning. De sökande ska mötas med öppna och rättframma samtal och noggranna undersökningar, inte bedömas utifrån olika rykten och politiska kravlistor.

Jag ska inte gå in på den oförsonliga kritik inom ÖKA som riktades mot mig och de två andra, det väcker bara tung personlig sorgsenhet. Jag är inte med i ÖKA längre. ÖKA har utvecklats till något annat än den grupp jag gick med i för 13 år sedan.

Jag vet att det finns många duktiga och engagerade som verkar inom ÖKA, vänner som inte står för denna hårda politiserade syn. Jag hoppas att de kan verka för att ÖKA återgår till att arbeta som en kyrkopolitiskt öppen grupp med ödmjukhet, ömsesidig förståelse och tolerans.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Nils Olof Ericsson, Sankt Pauli församling

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
2265

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Uppsala stift
Göteborgs stift
Luleå stift
Uppsala stift
Stockholms stift