Varför kommer de inte när vi ringer

I år stundar kyrkoval i hela Svenska kyrkan på lokalplanet, stiftsplanet och riksplanet. Om vi ska ha en kyrka värd namnet är det oerhört viktigt, ja livsnödvändigt, att de förtroendevalda ser som en av de viktigaste uppgifterna att regelbundet komma till kyrkan när kyrkklockorna kallar.

Det är ju det kyrkklockorna gör. Klockorna vill säga: ”Jag har något att säga dig om du bara kommer!” Den uppmaningen gäller alla som bor i församlingen, inte minst, ja i högsta grad, de förtroendevalda.

Hur ska man kunna ta viktiga beslut i församlingen, i stiftet och på riksplanet om man inte tycker det är viktigt att fira gudstjänst på sön- och helgdagar?

Det är ju i gudstjänsten och nattvardsgemenskapen man får sin kraft att klara av sitt liv. Den kraften och glädjen behöver naturligtvis också alla de som är förtroendevalda eller vill bli det i valet till hösten.

Om man inte tycker det är viktigt att fira gudstjänst som förtroendevald, så tycker jag inte man skall vara förtroendevald. Då skall man avstå.
Tänk om alla förtroendevalda redan i dag var delaktiga i gudstjänsterna. Då hade enbart de utgjort en icke föraktfull skara gudstjänstfirare. Tänk vad underbart det skulle vara!

Våra biskopar borde ha modet att nämna detta om vikten av att fira gudstjänst för förtroendevalda i någon artikel i denna tidning eller allra helst våra dagstidningar, eller i något debattprogram i tv. Det skulle betyda väldigt mycket.

Undertecknad har haft den stora glädjen och förmånen att i 20 år arbeta som präst i utlandskyrkan/sjömans­kyrkan och där var de förtroendevalda nästan alltid på gudstjänsterna.
Tänk om detta skulle hända i våra församlingar. Då skulle mycket bli annorlunda och vi skulle ha en mer levande kyrka.
Låt detta bli ett böneämne!

Johan Weirup
tidigare sjömanspräst och kyrkoherde

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
,

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
50

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Härnösands stift
Uppsala stift
Stockholms stift
Strängnäs stift
Lunds stift
Linköpings stift
Västerås stift
Västerås stift