Varje varelse ett Guds ord

Johanna Månsson 
Grönsaker

Det enda rätta för Svenska Kyrkan och dess församlingar är att övergå helt till växtbaserad mat inom kyrkliga sammanhang. Foto: TT

Hur kan vi värna och välsigna djuren och i nästa andetag äta upp dem? 

Inför kommande temadag Djurens dag den 4 oktober kommer flera svenska kyrkliga församlingar hålla gudstjänst för våra djur. 

”Våra” djur syftar antagligen inte på de djurarter vars lott i livet är att på olika vis ”tjäna” oss människor med sina kroppar inom forskning, underhållning, matproduktion, klädbranschen och så vidare inom djurindustrierna. Mellan raderna förstår vi nämligen att ”våra” djur, som många anser vara familjemedlemmar, innefattar typiska ”husdjur” arter såsom hund, katt, och kanin.

De kyrkliga samfunden är väl införstådda i att denna temadag handlar inte bara om djurskydd utan även om djurrätt. Åtminstone skriver de ut vad dagens gudstjänst uppmärksammar. En församling kommer bland annat be för våra djur och efteråt ska det grillas köttkorv samt en växtbaserad variant. Den vetskapen gör saken än mer makabert, icke sant… Varför inte just på denna speciella dag -för djuren- skippa den animaliska korven när en korv utan kroppsdelar från djur ändå kommer finnas på plats.

Vad hände med du skall icke döda? Varför så dubbla budskap: Värna & välsigna djuren och i nästa andetag äta upp dem! Hur går det att tjäna Gud när vi slaktar Guds skapade varelser… Vi ska inte bygga vår lycka på andras olycka. Det enda rätta för Svenska Kyrkan och dess församlingar är att övergå helt till växtbaserad mat inom kyrkliga sammanhang. Ty varje varelse är ett Guds ord eller hur det nu är med detta inom kyrkans sfär… 

Johanna Månsson 

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Mat & Dryck

Prenumerera på Nyhetsbrev

5 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Michaela Steadson
Jag håller med. Det blir extremt konstigt att ena stunden säga att man värnar om djuren och i nästa stund bidra till deras allt för tidigare avlivning. Varför över huvud taget avliva alla dessa miljoner djur när vi människor kan äta en perfekt kost på vegetabilier? Våra tarmsystem är inte ens byggda för att ätt kött, liksom vegetarian djuren har vi långa tarmsystem som inte hanterar kadaver på samma sätt som rovdjuren gör. Detta är inte bra för någon, inte för djuren, inte för vår hälsa och inte för miljön. Är det inte dax nu Svenska kyrkan, att också ställa om och se hur hycklande och skadligt på alla sätt och vis detta massdjurätande är?
Nej.
Matt 10:15-20, Kol 2:16. Ingen mat är oren för oss Kristna. Det du förkunnar är lag, inte evangelium. Biologiskt är Människan en allätare.
En annan Johanna, ex-vegan
Man äter djur för överlevnad och hälsa. Jag var vegan i 12 år och gick på diverse "vegandoktorers" påståenden om att en vegansk kost är möjlig, t.o.m. den bästa. Läste på som en idiot och var i ortorexins gränsland, bara för att hitta den "perfekta" vegankosten som skulle ge mig hälsa så jag kunde få ha kvar min veganska ideologi. Tillslut insåg jag dock att det enda jag inte prövat i kostväg var att lyssna på min kropp och äta den där laxen som kroppen signalerat den velat ha under flera år. Voilà, har sen jag blev omnivor för ca 1 år sedan återhämtat mycket av min muskelmassa, energinivå och hjärnkapacitet, så den är mer lik hur jag var innan veganismen. Men jag tror jag fortfarande kan bli bättre. Läkarens prover visade ok, men detta är inget att leka med, SÅ mycket är outforskat. Brister kan uppstå innan de syns i blodprov eftersom kroppen tar av sina reserver. Det är en nedbrytning. Att förespråka livslång veganism är att förespråka ett experiment. T.ex. vet vi inte mycket om vad hjärnan behöver rent näringsmässigt. Jag förstår ni menar väl, det gjorde jag också. Men idag är min realistiska hållning att hellre stötta bättre djurhållning, slaktmetoder och minskat slöseri. Etc.
Johanna
Slutreplik till Nej & den andra Johanna! och övriga som får nöja sig med följande: 1. Nej? Nämen jodå! Men ni som gömmer er bakom bibeln. Så klart följer ni allt vad som förkunnas, annars kallas det hyckleri. För varför t.e.x fortsätta äta djur när nya testamentet menar att offra djur inte längre gäller… 2. Tyvärr är de flesta människor beroende av att knapra på icke mänskliga djurs kroppsdelar & likt vampyrer fylla sig med offrens blod. Köttätare behöver nog få stöd genom vårdcentralen med avgiftning. Speciellt i en tid när de nya nordiska näringsrekommendationerna huvudsakligen förespråkar en växtbaserad livsstil p.g.a hälsan och rådande klimatkris. 3. Om vi även tar andra arters värde på allvar blir livet bättre även för oss. Att börja praktisera veganism i kristet regi bidrar alltså inte bara till djurens frigörelse utan också människans. 4. Läs ”Varje varelse ett Guds ord” av Spalde & Strindlund. Den belyser de djurvänliga hänvisningarna i bibeln att INTE äta djur. Vi pratar nämligen om levande individer vars fortsatta lidande ni i Guds namn (eller av egoskäl) försvarar. Avrundar så min medverkan i denna tråd & går mot nya mål🌱
En annan Johanna, ex-vegan
Svar till Johanna: Det är för att kunna leva och verka med en mening, som den människa jag är skapt av Gud att vara, som jag är allätare igen. Jag har mkt svårt att se det som Guds vilja att bli så utmattad i både kropp och knopp mm. som jag blev. Innan jag blev vegan var jag dansare, en gåva! Som vegan fick jag sluta med allt vad träning heter, förutom cykling, promenad och stretch men även det kunde göra mig sämre.Nu dansar jag igen, till Guds ära! Hade inte jobbat på flera år, nu har jag kraft att skapa/jobba igen! Ditt svar visar hur sekteristisk en del av veganrörelsen (obs, inte alla veganer)är. Personligen förespråkar jag en balans djur/människa. Att nya rekommendationer förespråkar att dra ner på animalier är inte samma som att förespråka veganism. Och de är dessutom ändå diskutabla, men det skulle bli en lång diskussion. Men, jag svarade kanske mest för att andra inte ska dras med, inte för att övertyga dig. Den skuldbeläggning vissa veganaktivister använder mot människor som gör det mest basala en människa kan göra (äta), kan tyvärr dra med sig de som redan är känsliga för skuldbeläggning.Och enligt Jesus så är all mat ren vad än Strindlund och Spalde säger. Må väl alla!.