Vem bryr sig om gudstjänster i radio/tv?

Inge Gerremo      Fria liberaler i Svenska kyrkan, ­Järfälla församling

Foto:TT

Varför ska just vi som är intresserade av gudstjänster i SVT och SR behöva nöja oss med minimalistisk information?

Jag har under senare år upptäckt att allt fler tidningar i sin programtablå, för så väl SVT:s som SR:s kommande program, rätt och slätt skriver att nu klockan si och så blir det gudstjänst, punkt slut.

Förmodligen är det tänkt att räcka även för oss som gärna vill se och lyssna och att vi ska bli glada och nöjda. Det är numera tack vare att jag också har Kyrkans Tidning som jag kan orientera mig om vad innehållet kommer att bli. Där kan jag få värdefull information till exempel om samfund, varifrån gudstjänsten sänds och till och med ibland om det är en direktsändning eller en repris från något år tillbaka.

Jag undrar hur många andra tittare eller lyssnare som skulle nöja sig med att få veta att klockan 20.00 är det kultur, lekprogram, så kallad talkshow eller på söndag klockan 14 fotboll. Att det därtill kan vara en repris på ett program eller en match från förra året, eller vilka lag som spelar är uppenbarligen, enligt tablåsättarna, inte så viktigt. Varför ska just vi behöva nöja oss med denna minimalistiska information?

Jag har insett att det är meningslöst för mig som enskild person att försöka närma sig dem som gör upp program­tablåerna eller de andra som styr innehållet. I stället tror jag på ett mer samlat upprop i den här frågan. Kyrkans Tidning kanske kan ta upp detta i en artikel efter kontakter med några av dem som ligger bakom dagens programtablåer. Förhoppningsvis kan det ge den uppmärksamhet som nu behövs för få en ändring till stånd. Jag ser fram emot en sådan artikel.

Inge Gerremo                                                                                                                                            Fria liberaler i Svenska kyrkan, ­Järfälla församling

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.