Verksamheten fortsätter som tidigare

Maria Leppäkari direktor, TD, docent, Svenska teologiska institutet

REPLIK. Respekten för tro och tradition inom judendom, kristendom som islam kommer att fortsätta att utvecklas även i framtiden, skriver direktor Maria Leppäkari, vid Svenska teologiska institutet i Jerusalem, STI.

Jesper Svartviks vänner, svensk-anknutna judar bosatta i Israel, skriver att Jesper Svartviks uppsägning skadar förtroendet för Svenska kyrkans engagemang i judisk-kristna relationer samt att de upplever att det fattas mycket i förståelsen av komplexiteten i judisk-kristna relationer på central nivå i Svenska kyrkan och på lokal nivå vid STI.

Vi tackar för ert engagemang i kursverksamheten vid institutet. STI:s verksamhet fortsätter som tidigare och vi ser att personer välkända inom judisk-kristna relationer fortsätter att engagera sig och bidra till kursverksamheten och dialogen vid STI. 

STI är respekterat och erkänt för just sin respekt för tro och tradition; såväl inom judendom, kristendom som islam. Den respekten kommer att fortsätta att utvecklas även i framtiden. 

STI:s kontaktnät utvecklas ständigt och vi har ökat medverkan av flera välkända personer inom den judisk-kristna dialogen och verksamheten vid STI. 

Frågor som berör personalärenden rör ofta upp känslor. Personalärendet är för övrigt en fråga mellan Jesper Svartvik och hans arbetsgivare, Lunds universitet. Frågan gällande lägenheten har en tydlig förklaring, STI kunde inte längre hyra bostaden i STI:s namn. Lägenheten sades upp i samband med att hyreskontraktet behövde förnyas. 

Däremot fanns möjlighet för Jesper Svartvik att hyra bostad på liknande villkor som svensk utsänd personal vid STI. Beslutet att tömma Jesper Svartviks tjänsterum vid STI var ett beslut som fattades av Jesper Svartvik, inte av STI.

I skrivande stund har det antisemitiska dådet i Pittsburgh, USA ägt rum. Det påminner om det ansvar vi alla har för frågor som berör mänskliga rättigheter, religionsdialog, teologiska samtal och genuina möten människor emellan.

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.
Maria Leppäkari, direktor, TD, docent, Svenska teologiska institutet

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Grundläggande

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <ul type> <ol start type> <li> <p> <br> <a href hreflang>
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Missing filter. All text is removed

kommentarer

  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Allowed HTML tags: <br> <p> <strong> <em> <a href> <ul> <li> <ol> <blockquote> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid>
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

Filtered HTML

  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.
26

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Göteborgs stift
Luleå stift
Göteborgs stift
Göteborgs stift
Stockholms stift
Göteborgs stift
Lunds stift
Uppsala stift