Vi svenskar har så mycket att tacka Gud för

Konrad Nyström, Byske, Västerbotten

Foto: TT

Gud har varit otroligt god mot Sverige, men vi har allt mera glömt bort vår Gud,

En sak är säker: vi svenskar har otroligt mycket att tacka Gud för. Jag har själv varit mycket blind för detta, men det har börjat förändras, dels pga missionsresorna till Afrika och Bangladesh, dels genom att umgås med ukrainska flyktingar, som fått lämna hem och nära och kära bakom sig, men dels pga att jag har bett: Jesus, öppna mina ögon så att jag ser allt jag har fått av Dig och allt jag får varje dag! Och det har börjat förändra mig!

Så nu tackar jag Gud för saker som jag länge sett som självklarheter. Jag tackar Gud för mat på bordet och rent dricksvatten i kranen. Jag tackar Gud för att jag får leva i ett land med fred och frihet. Ja, jag tackar Gud för att jag får bo i Sverige, för jag älskar Sverige.

Men det finns mycket som bedrövar mig med Sverige, och som än mer bedrövar Herren Gud. Gud har varit otroligt god mot Sverige, men vi har allt mera glömt bort vår Gud, Jesus Kristus, och vänt oss bort från Honom, och en dag kan Gud därför komma att ta ifrån oss den rika välsignelse som Han har gett oss.

Men ännu är Guds Ömsinta Hand utsträckt till oss, så låt oss vakna upp och vända om till Gud så att vi får behålla det goda Gud har gett oss. Låt oss göra allt vi kan för att inte en dag stå där och sörja över att vi inte lyssnade till Guds Röst och maning till omvändelse.

Men även vi kristna skulle må bra av att vakna upp från vår sömn och ljumhet. Nej, vi ska inte fördöma oss själva eller se i backspegeln, inte hamna i någon gärningslära, för bara Jesus Kristus kan frälsa vårt land och förvandla våra hjärtan och liv. Allt det ligger i Guds Hand.

Men det är ändå så att en del saker hänger på oss, tex våra böner, vår längtan och iver i att söka och tjäna Herren Jesus Kristus. Som min farmor sa: om Du gör Ditt, så nog gör Gud Sitt! Så låt oss göra allt vi kan för att få Sverige att vända om, så att inte också vi kristna står där en dag och säger: varför gjorde inte jag det jag kunde för att få svenska folket att vända om? Varför var jag sovande och ljummen istället för hängiven och brinnande? Så låt oss söka Gud i bön, be om en ny första kärlek, en glöd och längtan, mer ledning och uppgifter i vardagen, så att Gud får använda oss alla fullt ut. Då finns det en framtid och ett hopp för vår kristenhet och vårt land, för Jesus sa: be, så ska Ni få, sök, så ska Ni finna, bulta, så ska dörren öppnas. Låt oss göra så, och lämna resten till Gud.

Konrad Nyström,
Byske, Västerbotten

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Karin Janfalk
Någonting skaver i mig när jag läser inlägget. Jag är också oerhört glad och tacksam att jag är född och lever i Sverige och det talar jag ofta om för Gud. Däremot kan jag inte göra den förenklade tolkningen att det skulle bero på att jag har gjort mitt och Gud har gjort sitt. Varför gör inte Gud sitt i andra länder och områden? Beror det verkligen på att andra människor inte har gjort sitt? Nej bevare mig väl för en sådan tolkning av tro och liv. Det kan ju helt enkelt vara så att människor i andra länder har det som de har det för att jag inte har gjort mitt. I alla fall inte i tillräcklig mängd. Min tro är att Gud älskar alla sina barn, vill oss alla väl och håller oss alla i sin famn. Och att vi alla har ett gemensamt ansvar för varandra, för världen, för skapelsen – så hjälpe mig Gud.